Futbolcuların aerobik-anaerobik eşik seviyelerinin, Edirnespor, Kırklarelispor, Trakya Üniversitesi futbol takımlarında ölçülmesi ve saha uygulamaları
An Investigation and field application on aerobic threshold levels in the football clubs, football players of Edirnespor, Kırklarelispor and Trakya University
- Tez No: 88877
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN TOKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Training, Aerobic Threshold, Anaerobic Threshold, Lactate Tolere, MaxV02. 52
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ülkemizde futbolcuların sürarıtfene, sakatlık, doruk performansa ulaşamama gibi olumsuzlukları yaşandığı bir gerçektir. Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, Türkiye 2., 3. ve amatör ligindeki futbolcuların aerobik eşik ve anaerobik eşik seviyelerini §lf®fek, laktat seviye değerine uygun yüklenme limitleri ve dinlenme süreleri jigjij antrenman modeli geliştirilmesi ve antrenmanlar sırasında karşılaşılan ünlenme problemlerine çözüm getirilmeye çalışı futbol antrenmanlarının en verimli şekilde sürdürülebileceği ölçülmesi ve gelecekteki çalışmalara ışık tutması, yüklenmeler t verimlîliğln en isi seviyede tutulması sorununa çözüm bulunması amacı ile yapılmıştır. Bu incelemede; belli bir stresi ussum süre tolere edebilme yeteneği anlamında kullanılan dayanıklılık konusuna ilişkin kavramları, dayanıklılığın, biyokimyasal ve fizyolojik boyutları ve antrenman aracı ile nasıl geliştirilebileceği konusu ete alınmıştır. Bu çalışmaya Edirnespor futbol takımının yaş ortalaması 21.23 ±1.56 yıl olan 3% Kırklarelispor futbol takımının yaş ortalaması HJQs ± &qq yıl olan 3© ve Trakya Üniversitesi futbol takımının ise 195& ± 1.10 yıl olan 30 kişi olmak üzere toplam 90 sporcu katılmıştır. Her üç takım sporcuları, hazırlık döneminin ilk haftası ve 1 hafta sonra, aynı zaman diliminde (saat 11.QCM&QQ arast ]| test: ve ölçümlere alınmışlardır. Tim araştırma sonuçları genel olarak incelendiğinde 4 mmol/lt LA seviyeleri incelendiğinde, 12.6-13.6. km hızlarında gözlenmektedir. Bu araştırmanın amacı 3 takım arasındaki farklı antrenman düzeylerinin etkilerini ortaya koymaya yönelik olduğu için yine de bizim için bir fikir verebilir, Bu nedenle her üç takımın yapılan antrenman kalitesinin, ölçüm değerleri aşısından daha farklı olduğu, mevki ve takım açısından değerlendirildiğinde ise kaleci ve savunma oyuncularında 4.8-5.2 m/sn, orta saha oyuncularında, 4.1-4.& misn, forvet oyuncularının, 4§-i,1 mlsn ortalamalarına denk gelmektedir. Edirnespor futbol takımının sporcularının 4.2-4.8 m/sn ortalamasında, Kırklarelispor futbol takımının sporcularının 4.2*4.4 m/sn ortalamalarında, Trakya Üniversitesi futbol takımının sporcularının 4.4-5.6 mlsn 49göstermektedir aıraştifma sonuçlarıyla uyum Kaleci, savunma oyuncuları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkiyle karşılaşılmamıştır. Paha çok orta saha oytmoulMi ve forvetlerin dayanıklılık ve sprint testleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Kaleci ve savunma oyuncularında 4.5-4.8 m/sn, orta saha oyuncularında, 4.1- 4S misn, forvet oyuncularının, 3JML2 mtm ortalamalarına denk gelmektedir. Edirnespor futbol takımının sporcularının 3.8-4.4 m/sn ortalamasında, Kırklarelispor futbol takımının sporcularının 3.9-4.4 m/sn ortalamalarında» Trakya Üniversitesi futbol takımının sporcularının 4,1-4.6 m/sn ortalamalarında olduğu saptanmıştır. Su konuda araştırma yapacakların daha ayrıntılı araştırma yapması konusunda fikir vereceği düşünüldü. Anahtar Kelimeler : Antrenman, Aerobik Eşik, Anaerobik Eşik, Laktat Tolere (LAT), NtaxVQ&
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY İn our country, it is true that surtrainning, disability, and to reach the highest performance are the some negative aspect which are lived in Turkey. To recover all these negatives, in the second and third amateur league of Turkey, to measure the aerobic and anaerobic treshold, suitable loading limits of lactate leves and to develop relaxing times with trainnig model, and the solutions tried to be found for trainning which are faced during loading and relaxing problems. This researce, is made for to continue in the best way to measure the treshold of football trainnig and to enlighten the future works, and to find the solition of reaching the highest fertility during loading. This analyze proves the talents and endurance of certain stress endurance bio chemical and physiologic dimentons and subject of, how to develop the trainnig material for a long time. 90 sportmen had joined this reseach, the avarage of 30 soccer players ages are 21.23 ± 1.56 in from sports team of Edirne, the avarage of 30 soccer players ages are 22.10 ± 3.54 the avarage of Kırklareli sports team, the avarage of 30 soccer players ages are 19.10 ± 4.72 the avarage of Trakya University sports team. In each teams soccer players at the first week and after the 8 week, the first season, and the second peparation, camp at the same time of period between 11.00 am-13.00 pm were taken to test and measurements. When all the resarch results are analyzed at, 4 mmol lactat leves were observed between the speed of 12.6-16 kms. The aim of this research shows the effects levels, between three teams of different trainnig,it is enough to give some idea to recover the effects of these different trainnig levels. For that reason, the quality of the training wich was made between these three teams, was different from measunement values if it's measured among for the point of area and team, the gool keeper and the defenders hare 4.8 - 5.2 m/sn, mid - field 4.1 - 4.6 m/sn, forward players 4.6 - 5.1 m/sn are the average of these measures. The players of Edime spor football team have the avarage of 4.2 - 4.8, the football players of Kırklareli sports team's avarage is 4.2 - 44 m/sn, the football players of Trakya University sports team has the avarage of 4.4 - 5.6 m/sn were approximately measured. These measures swit with the o ther results. 51Mosty between the endurance and sprint test of midfield and forward players were found meanful relations. it hadn't been met a meaningful statistical connection betmeen the goal keeper and the defenders. More midfield and forward player's stability and sprint tests have meaningful connection were found. The goal keeper and defenders have 4.5 - 4.8 m/sn, mid field players have 4.1 - 4.6 m/sn, forward player's have 3.8 - 4.2 m/sn have the avarage. The players of Edirne spor football team's avarage is 3.8 - 4.4 m/sn, Kırklareli spor football players have 3.9 - 4.4 m/sn, University football team's players avarage were calculated as 4.1 - 4.6 m/sn. İt is thought to be given more details for the whom will make researches about that subject. For the ones who are going to make a research in thies subject are thought to make a more detailed project.