İnmeli hastalarda sempatik deri yanıtı değerlendirilmesi
The sympathetıc skın response ın stroke patıents
- Tez No: 242780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ERDEM TİLKİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İnme, sempatik deri yanıtı
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve amaç: İnme toplumda sık görülen bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışmada inmeli hastalarda, lezyonun boyutu, yeri, natürü ile sempatik deri yanıtı (SDY) arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, bu elektrofizyolojik yöntemin inmeli hastaların prognozunun tahmin edilmesinde kullanılabilirliğini araştırmak amaçlanmıştır.Hastalar ve Yöntem: Bu çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kliniğine başvuran 30 inmeli hasta incelendi. Yaş ve cinsiyet dağılımı inmeli hasta grubu ile uyumlu olan 30 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak belirlendi. Hasta grubunda yer alan hastalarımıza, inme başlangıcından itibaren bir ay içinde MRG ya da BT çalışmaları yapıldı. Diabet, alkolizm, amiloidoz, polinöropatiye neden olan hastalıkları bulunan hastalar ve antikolinerjik veya sempatolitik ilaç kullanan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların fonksiyonel durumları Barthel, Brunnstrom ve Glasgow koma skalaları kullanılarak değerlendirildi. SDY'leri, yarı karanlık, sessiz, 22-24 derece sabit oda sıcaklığında, dört ekstremiteden yüzeyel elektrodlarla kaydedildi. Elde edilen yanıtların latans ve amplitüt değerleri ölçüldü. Sempatik deri yanıtı anormallik kriterleri:a) SDY alınamaması,b) İki taraf arasında en az %50 amplitüt farkı olması,c) En az bir ekstremitede latans değerlerinde kontrol grubu değerlerine kıyasla artış gösterilmesi,Hasta grubunda SDY'leri hem inmenin erken döneminde (ilk bir ay içinde), hem de geç dönemde incelendi.Bulgular: Hasta grubunda erken dönemde SDY amplitüt değerleri hem kontrol grubu ve hem de hasta grubunda geç dönemde SDY'leri ile kıyaslandığında anlamlı fark saptandı. Ancak, SDY latans değerleri bakımından fark saptanmadı. Hasta grubunda, fonksiyonel skalalar kullanılarak belirlenen düzelme ile SDY'leri arasında anlamlı bir korelasyon gözlendi. Diğer taraftan lezyon hacmi, natürü ve lokalizasyonları ile SDY'lerinin latans ve amplitüt değerleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı.Sonuçlar: Bu çalışmada inmeli hastalarda inmenin erken döneminde, amplitüt azalması şeklinde sempatik deri yanıtı anormalliği olduğu, geç dönemde ise bu anormalliğin düzeldiği bulunmuştur. SDY, inmenin erken döneminde otonomik tutulumu göstermede ve fonksiyonel düzelmeyi tahmin etmede basit ve kullanışlı bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective : Stroke is a public health problem, since its incidence rate is high. The aim of this study was to investigate the relationship between the size, location, nature of the lesions and the sympathetic skin response. Moreover, it was aimed to research the usableness of this electrophysiological method on the prediction of prognosis in the stroke patients.Patients and Method : In this study, 30 stroke patients who applied to the neurology department of Ondokuz Mayıs University Medical School Hospital were examined. 30 healty volunteers whose age and gender distribution were compatible with the stroke patient group were determined as the control group. MRI and CT studies in the cases who belong to patient group were performed within the first month from the stroke onset. The patients who have diseases such as diabetes, alcoholism, amyloidosis, polyneuropathy and the patients who have used sympathicolytic or anticholinergic drugs were not included in this study. Functional status of the patients were evaluated by using Barthel, Brunnstrom and Glaskow coma scales. The sympathetic skin responses were recorded in a semi-dark, quiet room with constant temperature of 22-24 C by using surface electrodes on four-extremity . Latency and amplitude values of the responses were measured. The abnormality criterias of sympathetic skin response were determined as :a)not obtaining SSR,b)having at least 50 % amplitude difference between two sides,c)having an increased latency at least in one extremity in the latency values in comparison with the control group values.Sympathetic skin responses were analyzed both in the early stage (within the first month) and the late stage (one month later first recording) in the patient group and also in the control group.Findings : Amplitude reduction was found when we compared the values in the recordings belong to patient group in early stage with the values in the same group in late stage and also with the values belong to control group.No differences were found between the values of SSR latencies. A significant correlation was observed between the improvement which determined by using the functional scales and the criterias of abnormality in SSR recordings. On the other hand, no significant relationship was found between the properties lesions such as volume, nature and localizations and latency and amplitude values of SSRs belong to the patients.Conclusions : In this study, in early stage of stroke, it was found the patients with stroke had an abnormality of sympathetic skin response an as decreased amplitude, but in late stage this abnormality resolved. Sympathetic skin response, might be used as a simple and useful method in early stage of stroke in order to show autonomic abnormality and follow fonctional improving.Key Words : Stroke, sympathetic skin response.