Toxoplasma gondii'ye etkili ilaçların immünmodülatörlerle kombinasyonunun in vivo etkisi
In vivo activities of the antitoxoplasma drugs combined with immunmodulation agents on Toxoplasma gondii
- Tez No: 242813
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HÖKELEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, sülfadiazin, pirimetamin, levamizol, ekinezya, immünmodülatör, Toxoplasma gondii, sulphadiazine, pyrimethamine, levamisole, Echinacea, immunomodulatory
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Toksoplazmoz, zorunlu hücre içi paraziti olan T. gondii'nin etkeni olduğu bir zoonozdur. İmmün sistemi sağlam kişilerde çoğu zaman asemptomatik seyreden toksoplazmoz, özellikle AIDS, kanserler, transplantasyon gibi tablolarda çok ağır seyretmekte ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Tedavide ilk ve en etkili seçenek; pirimetamin (PYR) ve sülfadiazin (SDZ) kombinasyonudur. Bu ilaçlar takizoitlere etkili olup bradizoitlere ise etkisiz olmakla beraber hastalarda çok ciddi yan etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle, toksoplazmoz tedavisinde daha etkili ve daha az yan etkileri olan tedavi protokollerine ihtiyaç vardır.Bu çalışmanın amacı; klasik PYR ve SDZ tedavisine ek olarak, toksoplazmozda çok önemli olan immün sistemin, immünmodülatör ajanlarla (levamizol ve ekinezya) desteklenmesi ile farelerin yaşam sürelerine etkilerinin olup olmadığını araştırmaktır.Çalışmamızda Balb/c fareleri (n=99) 105 T.gondii takizoiti ile intraperitoneal olarak enfekte ettikten 24 saat sonra oral tedaviye başlandı (n=90). Her biri 9 fareden oluşan 11 grup kullanıldı (1 enfeksiyon kontrol grubu, 4 tedavi kontrol grubu, 6 çalışma grubu). Enfeksiyon kontrol grubuna tedavi verilmedi. Diğer gruplarda tedaviye 10 gün devam edildi. Fareler enfeksiyon sonrası 30 gün gözlemlenerek yaşam süreleri değerlendirildi. Tedavide PYR 12,5-6,25 mg/kg/gün ve SDZ 200-100 mg/kg/gün tedavi dozunda, levamizol 2,5 mg/kg/gün ve ekinezya 260-130 mg/kg/gün dozu ile kombine edildi. Bulgular değerlendirildiğinde PYR-SDZ ve levamizol kombinasyonu verilen gruplarda yaşam yüzdesinin arttığı ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı (P < 0,05). Ekinezya ile kombine edilen gruplarda yaşam yüzdelerinin arttığı gözlemlendi. Ancak sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (P > 0,05).Sonuç olarak, levamizol ile birlikte pirimetemin-sülfadiazin kombinasyonunun tedavide alternatif bir seçenek olarak kullanılabileceği akla gelmektedir. İmmunmodülatör ilaçların T. gondii'ye karşı etkinliğinin daha net olarak ortaya koyulabilmesi için farklı dozlarda ve etkin olan farklı ilaçlarla kombine edilerek daha ileri in vivo çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Toxoplasmosis is a zoonotic infection that caused by Toxoplasma gondii which is an intracellular parasite. Toxoplasmosis is usually asymptomatic in immunocompetent persons, but it can be very serious results and death in AIDS, malignancy, and transplantation. In the treatment, first and the most efficient choice is combination of pyrimethamine (PYR) and sulphadiazine (SDZ). These agents are effective to the tachyzoites but not to bradyzoites and cause serious side effects in the patients. Therefore, there is a need for a more effective treatment protocols with less side effects.The aim of this study was to investigate the effects of adding two different immunomodulatory agents, levamisole or Echinacea, to the classical therapeutic agents, PYR and SDZ in combination, to support immune system, which is very important in toxoplasmosis, and on the survival of mice.In our study, Balb/c mice were infected (n=99) by 105 T. gondii tachyzoites intraperitoneally and treatment was begun after the first 24 hours (n=90).The total number of groups were 11 (1 infection control group, 4 treatment control groups, 6 test groups). Each group contained 9 mice. No drugs were used in the infection control group. In the treatment the dosage that were use; PYR 12,5- 6,25 mg/kg/day and SDZ 200-100 mg/kg/day and levamisole 2,5 mg/kg/day and Echinacea 260-130 mg/kg/day. In the test groups, combinations of an immunomodulatory agent (levamisole or Echinacea) and two different dose classical therapeutic agents were used. All drugs were continued for 10 days. After the mice were infected, they were observed for 30 days and their life time was evaluated.The survival rate at the PYR-SDZ with levamisole combination groups was increased and statistically significant (p < 0.05). The survival rate in the Echinacea combination groups was also increased, but not statistically significant (p > 0.05).In conclusion, our findings considered that, combination of PYR-SDZ with levamisole as an alternative choice in the treatment. Further in vivo studies involving different agent combinations under specified dosage regimens are needed to demonstrate the effects of immunomodulatory agents in the treatment of T. gondii infections.