Ekokardiyografik mitral darliğin EKG'deki yansimasi: İnteratrial blok ve P terminal force
Interatrial block and P-terminal force: A reflection of echocardiographic severity of mitral stenosis on ECG
  1. Tez No: 242870
  2. Yazar: DURSUN ÇAYAN AKKOYUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT DAVUTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral darlık, Ekokardiyografi, İnteratriyal blok, P Terminal Force
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Interatrial blok (IAB) sıklıkla gözden kaçan atriyumlar arası bir ileti gecikmesidir. İAB kısaca uzamış P dalgası olarak tanımlanır (?110 ms). Ekokardiyografik olarak mitral darlığın ciddiyetinin yansıması olarak EKG deki IAB ve P terminal force daha önce araştırılmamıştır. Bizim bu çalışmadaki amacımız bu hipotezi araştırmaktır.Temmuz 2009 ile Ekim 2009 tarihleri arasında ekokardiyografi için kliniğimize sevk edilmiş romatizmal mitral darlıklı çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalar alındı. Ekokardiyografik olarak romatizmal mitral darlıklı 116 hasta (ortalama yaş 39±11) çalışmaya alındı. Kontrol grubu olarak aralarında yaş/cinsiyet farkı olmayan EKO da romatizmal kapak hastalığı olmayan 92 kişi (ortalama yaş37±11) alındı. Daha fazla spesifite için P dalgası ?120 ms ise belirgin IAB olarak değerlendirildi. P-terminal force EKG'de V1 derivasyonundaki bifazik p dalgasının negatif kısmının alanının 1 küçük kareden büyük olması olarak tanımlanır bu da İAB tanısını koymada kullanılır.116 mitral stenozlu hasta ve 92 kapak hastalığı olmayan birey incelendi. İki grup arasında yaş ve cinsiyet farkı yoktu. İstatistiksel olarak IAB (>120 msn) ila ortalama mitral kapak gradiyenti (R=0.3, p120msn) ve P terminal güç arasında istatiksel olarak güçlü korelasyon vardı. (p120 msn) ve P terminal güç ekokardiyografik olarak mitral darlığın ciddiyetinin belirlenmesi ve takipteki komplikasyonların öngörülmesinde yeni bir belirteçtir.
Özet (Çeviri)
Interatrial block (IAB), frequently overlooked conduction delay between the atria. IAB is simply defined as prolonged P waves (?110 ms). Importance of IAB and P terminal force as reflection of echocardiographic severity in rheumatic mitral stenosis has not been established so far. Our purpose was to test hypothesis that IAB with P terminal force can be used as reflection of echocardiographic severity of mitral stenosis on ECG. Patients with rheumatic mitral stenosis referred to a single cardiac center for echocardiography between July 2009 and October 2009, and who met the entry criteria for the study, were invited to participate. We prospectively studied 116 consecutive patients with echocardiography documented rheumatic mitral stenosis (mean age 39±11) were enrolled to the study. Age/gender matched 92 subjects without echocardiographic signs of rheumatic valve involvement were used as controls (mean age 37±11). For increased specificity, P wave ?120 ms was used to diagnose significant IAB. P-terminal force biphasic P in lead V1 ? area of 1 small square on the electrocardiogram was used as criterion to diagnose IAB. We echocardiographically analysed 116 patients with mitral stenosis and 92 normal subjects. There is no difference in terms of ages and gender beween two groups.