Kandida kolonizasyon indeksinin kandida enfeksiyonlarının erken tanısındaki rolü
The deterministic effect of candida colonization index in the early diagnosis of candidal infection
- Tez No: 242911
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ARMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kandida enfeksiyonu, kandida kolonizasyonindeksi, yoğun bakım ünitesi, Candidal infections, Candida colonization index, intensive careunit
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kandida enfeksiyonları mortalite, hastanede yatış süresini ve maliyeti deartırmaktdır. Bu çalışmanın amacı kandida kolonizsyon indeksinin (KKİ) YBÜ'detakip edilen hastalarda kandida enfeksiyonunun erken tanısında belirleyicirolünün araştırılmasıdır.Ocak 2006 ve Temmuz 2007 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi TıpFakültesi reanimasyon ve nöroloji yoğun bakım üniteside 82 hastanın ağız, axilla,NG ve idrar kültür örnekleri retrospektif olarak değerlendirilmiş, KKİ (Candidaspp. üremesi olan pozitif kültür bölgelerinin tüm kültür alınan bölgelere oranı)hesaplanmıştır. 29 hastada KKİ ?0,5 değerlerine ulaşmıştır. Hastaların 29'undakandida enfeksiyonu gelişmiş; 27'sinde (27/29) KKİ?0,5 tespit edilmiştir. 18hastada üriner sistem enfeksiyonu, 11 hastada kandidemi, 1 hastada ise yara yerienfeksiyonu gelişmiştir. İleri yaş, YBÜ'ne kabul edilmeden önce hastanede yatışsüresinin uzun olması, geniş spektrumlu sefalosporin kullanımı, böbrekyetmezliği, bilinç kaybı, santral venöz kateter, periferal arteriyel kateter, veentübasyon kandida kolonizasyonu ve kandida enfeksiyonu için risk faktörleriolarak saptanmıştır. Ayrıca sulbaktam ampisilin kullanımı ile kandidakolonizasyonu arsında ters ilişki, önceden geçirilmiş bakteriyel idrar yoluenfeksiyonu ile kandida enfeksiyonu arasında birliktelik tespit edilmiştir. Kandida107kolonizasyonu için periferal arteriyel kateter kullanımı bağımsız risk faktörü vesulbaktam-ampisilin kullanımı ise ters bağımsız risk faktör olarak bulunmuştur.KKİ kandida enfeksiyonu gelişmesi için tek bağımsız risk faktörü olarak tespitedilmiştir. KKİ'nin kandida enfeksiyonu için pozitif prediktif değeri %93,10,duyarlılığı %93,10, seçiciliği %96,20 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak YBÜ'de,nedeni açıklanamayan ateş, sepsis veya septik şoktanıları ile takip edilen hastalarda KKİ'nin izlemi erken tanı konulması ve kandidaenfeksiyonlarının önlenmesi için yardımcı olacaktır. KKİ, YBÜ'de invazifenfeksiyon tanısında diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak kullanılabilecek iyibir tanısal belirteç olarak görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Candidemia is associated with mortality, extends the duration of hospitalstay and increases the cost of medical care. The aim of this study is to investigatethe deterministic effect of candida colonization index in the early diagnosis ofcandidal infection in intensive care units (ICU).Mouth, axilla, NG, rectum, and urine culture samples taken fromreanimation and neurological intensive care unit (ICU) patients in GaziUniversity Faculty of Medicine between January 2006 and July 2007 wereretrospectively evaluated and CCI (ratio of the number of culture positivesurveillance sites for Candida spp. to the number of sites cultered) werecalculated.CCI reached 0,5 in the cultures of 29 patients. 29 patients developedcandidial infection; 27 (27/29) of them had CCI?0,5. 18 patients developedurinary infections, 11 patients developed candidemia 1 patient developed woundinfection. Increased age (? 65), length of hospital stay prior to ICU admission,stay in reanimation ICU stay, use of broad spectrum cephalosporins, renalfailure, loss of consciousness, central venous catheter, peripheral arterial catheterand intubation were observed to be predictors of colonization and candidialinfection. In contrast, use of sulbactam ampicillin was observed to be an inverse109predictive factor for colonization and prior bacterial urinary infections waspredictors of candidal infections. We found the use of peripheral arterial catheterto be directly and sulbactam-amphicilin to be directly and inversely proportionalindependent risk factors for colonization development. CCI was found the onlyindependent predictor for candidal infection. The positive predictive value,sensitivity, and specifity of CCI for the candidial infection was 93,10 %, 93,10%, and 96,22 %, respectively.We concluded that monitoring for CCI in patients with unaccountablefever, severe sepsis or septic shock offers prevention of candidal infection byearly diagnosis and intervention. Independently from the other risk factors, CCIcan be considered as an effective test for early diagnosis of invasive in ICUpatients.