Çocukluk çağı Hodgkin Lenfoma olgularının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of childhood Hodgkin Lymphoma cases
- Tez No: 242921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin lenfoma, Çocukluk çağı, Tedavi, Prognoz, Hodgkin lymphoma, Childhood, Treatment, Prognose
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada çocukluk çağı Hodgkin Lenfoma (HL) tanısı ile tedavi uygulanan hastaların, epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin belirlenmesi, uygulanan tedavinin başarısı ve sağkalıma etki eden prognostik faktörlerin araştırılması amaçlandı. Çalışma; Ocak 2001-Mart 2009 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkoloji Kliniği'nde HL tanısı ile tedavi uygulanan 44 hastanın dosya kayıtları retrospektif incelenerek yapıldı. Hastaların yaşları 2.9-15.6 yıl arasında değişmekte olup medyan tanı yaşı 8.54 yıl, erkek/kız oranı 3.4 olarak bulundu. Histopatolojik olarak mikst selüler tip 19 (%43.2) hastada, nodüler sklerozan tip 13 (%29.5) hastada saptandı. Hastaların %88.6'sında servikal bölge lenf nodu tutulumu vardı. On yedi (%38.6) hastada erken evre hastalık, 27 (%61.4) hastada ileri evre hastalık tespit edildi (p=0.17). Hastalara evrelerine göre 3-6 kür ABVD kemoterapisi ve/veya tutulmuş alana düşük doz RT uygulandı. Takip süresi 3-100 ay arasında değişmekteydi ve medyan takip süresi 42.5 aydı. Altı yıllık genel yaşam hızı %100, altı yıllık hastalıksız yaşam hızı ise %80.3 olarak bulundu. Hastalığın epidemiyolojik özellikleri (erken yaş, erkek cinsiyet, ileri evre hastalık) gelişmekte olan ülkelerdeki HL tipine benzemektedir. ABVD ve/veya düşük doz tutulmuş alan RT ile oldukça yüksek yaşam hızları elde edilmiştir. Sonuç olarak serimizdeki hastaların epidemiyolojik ve klinik özelliklerinin belirlenmesi, uygulanan tedavinin başarısı gelecekteki HL hastalarının tedavi planlanmasında ve yan etkilerin azaltılmasında yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study we aimed to investigate retrospectively epidemiologic and clinical properties, treatment success and prognostic factors that affect survival of children who had been diagnosed and treated for Hodgkin?s disease. Hospital records of 44 patients who had been treated with diagnosis of HL during January 2001-March 2009 at Gaziantep University Medical Faculty Department of Pediatric Oncology were retrospectively investigated. Median age of patients at diagnosis were 8.54 years and their ages were between 2.9-15.6 years. Male/female ratio was 3.4:1. Of the 44 patients, 19 (43.2%) patients were diagnosed as mixed celular type, 13 (29.5%) patients were diagnosed as nodular sclerosing type of HL. Cervical lymphoid tissue was involved in 88.6% of the patients. Early stage disease was found in 17 patients (38.6%) and late stage disease was found in 27 patients (61.4%) at diagnosis (p=0.17). Patients had ABVD chemoterapy protochol and/or low dose involved-field radiotherapy according to stages. Follow-up time was between 3-100 months and median follow-up time was 42.5 months. Six years general survival rate was 100% and six years event free survival rate was 80.3%. Epidemiologic characters (early age, male, late stage disease) of the patients were resembling HL types in developing countries. We had very high survival rate with ABVD and/or low dose involved-field radioteraphy. In conclusion, defining epidemiologic and clinical features of the patients in our series and the success of treatment will provide future treatment plans of HL patients and lead to decrease the advers effects of the treatment in the future.