Kene kaynaklı Lyme Borreliosis'in hatay yöresinde seroprevalansının tespiti
Determination of tick borne Lyme Borreliosis seroprevalence in hatay region
  1. Tez No: 242949
  2. Yazar: GÜL SULTAN ÖZEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GALİP KAYA, DOÇ. DR. YUSUF ÖNLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Parasitology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi, Erithema Migrans, kene, ELISA, Lyme Diseases, Borrelia burgdorferi, Erithema Migrans, Tick, ELISA
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada Hatay bölgesinde Lyme Borreliosis'in varlığını araştırmak amacıyla Antakya merkezde ve ilçelerinde yaşayan bireylerden kene ısırığı öyküsü olan 65 birey ile daha önce kene ile hiç karşılaşmamış olduğunu ifade eden 105 bireyden alınan kan örneklerinin ELISA (Enzyme Linked Immunosorbent Assay) yöntemiyle seropozitifliğine bakılmıştır.Çalışma için bireyler, Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümüne ve Antakya Devlet Hastanesi Acil Servisine kene ısırığı ile başvuranlar arasından ve daha önce hiç kene ısırığı ile karşılaşmadıklarını ifade eden bireyler arasından rastgele örnekleme ile seçilmiştir. Kene ısırığı öyküsü olan bireyler, kenelerin aktif olduğu dönemler olan Nisan-Ekim tarihleri arasında belirlenmiş olup kene ısırığı üzerinden en az 4-6 hafta geçmiş olması göz önünde tutularak 10 ml kan alınmıştır. Her bir birey Erithema Migrans (EM), baş ağrısı, yorgunluk, gece terlemesi öyküsü ve kas-eklem ağrıları, kalp ya da sinir sistemi hastalığı olup olmaması açısından sorgulanmıştır. Ayrıca hayvan besleyip beslemediği; yaşamı boyunca kene ısırığı varsa kaç kez olduğu ve hangi şartlarda çıkarıldığı, o dönem yüksek ateş olup olmadığı yönünden inceleyecek şekilde sorular yöneltilmiştir.Çalışma sonucunda, kene ısırığı öyküsü olan 65 bireyde IgM serolojisi; 45 bireyde (% 69,2) pozitif ve 5 bireyde (% 7,7) negatif iken kene ısırığı öyküsü olmayan 105 bireyden 1 bireyde (% 0,95) pozitif ve 34 bireyde (% 32,4) negatif tespit edilmiştir. Ayrıca, kene ısırığı olanlar içinde 15 kişi (% 23,1) ve olmayanlar içinde ise 70 (% 66,7) kişinin gri zonda (grey zone) oldukları tespit edilmiştirHatay bölgesinde Lyme hastalığı vakaları bulunmaktadır. Bu nedenle farklı sağlık birimlerine başvuran risk altındaki her birey için yapılacak tanısal testler aşamasında diğer hastalıklarla birlikte Lyme hastalığının da düşünülmesi gerekmektedir. Kene ısırığı öyküsü olan insanların Lyme Hastalığı yönünden teşhisleri için detaylı testler yapılması gerekmektedir. Kene ısırığı olgularının akut/kronik Lyme hastalığı olgularına dönüşüp dönüşmediklerinin takip edilmesi ve Lyme olguları prevalans ve insidanslarının ülkemiz ve bölgemizde kesin olarak belirlenmesini sağlayacak detaylı epidemiyolojik çalışmalar yapılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In order to determine Lyme Borreliosis existence in Hatay province, a total of 170 blood samples collected from persons that 65 with tick bite and 105 without tick bite who were living in Antakya and other locations. Samples were checked to see if there is any seropositivity by ELISA.In order to study, samples were collected randomly from person who applied to Mustafa Kemal Univercity Faculty of Medicine Hospital Department of Infectious Diseases and Antakya State Hospital Emergency Service for tick bite and persons who told never had a tick bite. These persons were selected in the tick active period from April to October and 10 ml of blood samples taken 4 to 6 week after the tick bite.Each person questioned about Erithema Migrans (EM), headache, tiredness, night sweating history and muscle-joint pain, known heart or nervous diseases. Furthermore persons asked if they owned any animal, had any tick bite during their life and how they removed, if they had fever at that period.At the end of the study serologic results of the tick bitten 65 persons were 45 (69.2 %) IgM positive and 5 person (7.7 %) negative while only 1 person (0.95 %) positive and 34 person negative among persons without tick bite. In addition 15 person (23.1 %) among the tick bitten and 70 person (66.7 %) among the not bitten persons were identified in the grey zoneAs a result, there are Lyme disease cases in Hatay province, because of this each person under the risk of Lyme diseases applied to different health services should be tested for the Lyme diseases as well as other diseases. To be able to determine Lyme positivity it should be applied several sufficient tests for diagnosis. Each tick bite case should be followed up in order to find out if they turn into acute or chronic Lyme diseases. Detailed epidemiological researches should be planed in order to determine the prevalance and incidance of Lyme diseases in the province.