Kayseri ilinde kot ağartma işinde çalışan işçilerde mesleki astım prevalansı
The prevalence of occupational asthma among denim bleachery workers in kayseri
  1. Tez No: 242953
  2. Yazar: NURİ TUTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kot ağartma, mesleki astım, denim bleaching, occupational asthma
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Kayseri ilinde kot ağartma işinde çalışan işçilerde mesleki astım prevalansını saptamaktır.Materyal ve metod: Çalışma Aralık 2008-Şubat 2009 tarihleri arasında Kayseri ilinde kot ağartma işleminin yapıldığı dört fabrikada prospektif olarak yapıldı. Çalışmaya alınan 43 işçinin 21'i ağartma bölümünde, 22'si diğer bölümlerde çalışıyordu. Tüm çalışanların çalışma öyküleri, solunum sistemi semptomları, atopi semptomları, bu semptomların iş ile ilişkisi ve başlangıç zamanı, sigara kullanım öyküleri, kullanılan solunum sistemi ilaçları, kronik bronşit ve astım öyküsü anket formu ile değerlendirildi. Katılımcılara posteroanterior akciğer grafisi çekildi. Ayrıca solunum fonksiyon testi (SFT) ve üç haftalık tepe akım hızı (PEF) takibi yapıldı.Bulgular: İşçilerin yaş ortalaması 31,0±9,0 yıl olarak bulundu. Mesleki astım prevelansı tüm işçilerde %16,3, ağartma işinde çalışanlarda %23,8, diğer bölüm işçilerinde ise %9,1 olarak bulındu. İşçilerde en sık saptanan solunumsal semptomlar egzersizde nefes darlığı (%23,3) ve hışıltılı solunum (%20,9) idi. Hışıltılı soluma ve egzersizde nefes darlığı (%33,3), öksürük (%28,6) ve istirahatte nefes darlığı (%14,3) ağartma işçilerinde diğer bölüm işçilerine göre daha yüksek bulundu, fakat fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Solunum fonksiyon testleri açısından ağartma işçileri ve diğer bölüm işçileri karşılaştırıldığında FVC%, FEV1%, FEV1/FVC, PEF, PEF%, FEF25-75 ve FEF25-75% ağartma işçilerinde daha düşük bulundu, fakat aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Kot ağartma işinde çalışma süresi ile SFT arasında ilişki olup olmadığı incelendiğinde FEV1 ve FEF25-75 ile orta derecede; FEV1% ve FEV1/FVC ile iyi derecede, ters yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p0,05).Sonuç: Sonuç olarak kot ağartma ajanlarına maruz kalma solunumsal semptomların ortaya çıkmasında, solunum fonksiyonlarının azalmasında ve mesleki astım oluşumunda önemli rol oynamaktadır. Sigara kullanma durumunda ise bu etkiler daha belirgin olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determined the prevelance of occupational asthma among denim bleachery workers in Kayseri.Material and Methods: This study was determined prospectively between November 2008 and February 2009 in four denim bleaching factories in Kayseri. Forty-three workers were included in to the study, 21 of them were denim bleachery workers and 22 workers were selected from the other departments. All of the cases working history, respiratory symptoms, atopy symptoms and the starting time of the symptoms and relationship with work, smoking history, drugs for the respiratory system, chronic bronchitis and asthma history were evaluated with a questionnaire. The posteroanterior chest X-ray was determined to the cases. Also pulmonary function tests (PFT) and follow of peak expiratory flow rate for three weeks were performed.Results: The mean age were 31,0±9,0 years old for all workers. The prevalence of occupational asthma was detected as 16.3% in all workers, it was 23.8% among bleachery workers and 9.1% among other workers. Within workers, exercise dyspnea (23.3%) and wheezing (20.9%) were the most frequent symptoms. Wheezing and exercise dyspnea 33.3%, cough 28.6% and dyspnea at the rest 14.3% were higher in bleachery workers than the other workers but the differance was not statistically significant (p>0,05). The respiratory function test parameters such as FVC%, FEV1%, FEV1/FVC, PEF, PEF%, FEF25-75 and FEF25-75% were lower in bleachery workers than the other workers, but the difference was not reached statistically significance (p>0,05). The relationship between working duration and PFT showed mild degree negative correlation for FEV1 and FEF25-75, well degree negative correlation for FEV1% and FEV1/FVC, and it was statistically significant (p0,05).Conclusion: In conclusion exposure to bleaching agents has an important effect on development of respiratory symptoms, decrease in respiratory functions and development of occupational asthma. These effects are more prominent in smokers.