Fonksiyonel triküspid kapak yetmezlikli hastalarda, sütur annüloplasti (de vega annüloplasti), kalangos bioring annüloplasti ve prostetik ring annüloplasti yöntemlerinin klinik ve ekokardiyografik parametreler üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The compare the affects of suture annuloplasty (De vega annuloplasty), kalangos bioring annuloplasty and prostetic ring annuloplasty methods on clinical and echocardiographic parameters applied to functional tricuspid valve failure patients
- Tez No: 242966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ DENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Bioring, Ring, De Vega, Annuloplasti, Bioring, Ring, De Vega, Annuloplasty
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Fonksiyonel Triküspid yetmezliği (FTY), sol kalp patolojisine bağlı gelişen pulmoner hipertansiyon ve sağ ventrikül dilatasyonu sonucu ortaya çıkan, sağ kalp yetmezliği semptomları ile seyreden klinik bir tablodur. Çalışmamızda, triküspid kapağa uygulanan De Vega annüloplasti, Kalangos bioring annüloplasti ve prostetik ring annüloplasti yöntemlerinin orta ve uzun dönemde ki klinik bulguları ve ekokardiyografik sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında, Mayıs 2002 ile Ağustos 2008 tarihleri arasında 106 hastaya mitral kapak replasmanı ve/veya diğer kardiyak prosedürler ile birlikte (mitral kapak replasmanı, aort kapak replasmanı ve koroner bypass cerrahisi) triküspid kapak onarımı uygulandı. De Vega annüloplasti yapılan olgular grup 1 (n=20), Kalangos bioring annüloplasti uygulanan olgular grup 2 (n=20) ve Prostetik ring annüloplasti uygulanan olgular grup 3 (n=15) olarak çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastaların 14'ü erkek (%25), 41'i kadın (%75) olup ortalama yaş 41±13 idi. Tüm hastalar New York fonksiyonel sınıflaması (NYHA) klas 2 ve 3 olarak değerlendirildi. Hastaların tümünde FTY 3 ve 4. dereceydi. Çalışmada, ritm ve NYHA değerlendirmesi, Pulmoner arter basıncı (PAB), Triküspid yetmezliği (TY) ve ejeksiyon fraksiyonu (EF) dereceleri, preop değerlerine göre, postop erken dönem, 3, 6. ay ve uzun dönem değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca uzun dönemde vena kontrakta ve doku doppler ölçümü yapılarak TY korelasyonu ile triküspid kapak annulus ve sağ ventrikül fonksiyonları değerlendirildi. Pre-op ileri olan TY derecelerinin her üç grupta da anlamlı olarak gerilediği, ancak gruplar arasında fark olmadığı izlendi. NYHA derecelendirmesi ve PAB'daki gerileme aynı şekilde tüm gruplarda anlamlı idi. EF'de özellikle 2. grupda diğer gruplara oranla anlamlı yükseklik saptandı. Vena kontrakta ölçümlerinin, ölçülen TY dereceleri ile korele olduğu görüldü. Triküspid kapak doku doppler ölçümlerinde grup 2 de sistolik fonksiyonların daha iyi korunmuş olduğu saptandı. Çalışmamızda triküspid kapağa uygulanan üç farklı yöntemin de yetmezliği gerilettiği, hastaların klinik durumlarına ve ekokardiyografik parametrelerine olumlu etkileri olduğu izlendi. Üç yönteminde birbirlerine farklı üstünlükleri ve dezavantajları mevcut olup, daha az maliyetli ve göreceli kolay uygulama olan De Vega annüloplastinin sağ ventrikül fonksiyonları bozulmamış orta yetersizliklerde uygulanabileceğini, Kalangos bioring annüloplastinin, kolay uygulanabilirliği, uzun dönemde ejeksiyon fraksiyonunu koruması ve ayrıca korunmuş triküspid kapak sistolik annulus ve sağ ventrikül fonsiyonları ile güvenle uygulanabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Functional Tricuspid valve failure (FTF) is a clinic table with symptoms of right heart failure as a result of left heart pathology due to pulmonary hypertension and right ventricular dilatation. In our study we aimed to compare the middle and long term clinic and echocardiographic results of Vega annuloplasty, Kalangos bioring annuloplasty and prostetic ring annuloplasty methods applied to tricuspid valve. In Gazianep University Medicine schooll between May 2002 and August 2008, 106 patients undergone tricuspid valve repair with mitral valve replacement and/or other cardiac procedures (mitral valve replacement, aort valve replacement ad coronary arter bypass surgery). Group 1 (n=20) De Vega annuloplasty, Group 2 (n=20) Kalangos bioring annuloplasty, group 3 (n=15) prostetic ring annuloplasty. 14 of the patients were male (%25) and 41 were female (%75) and mean age was 41±13 years. All patients interpretted as NYHA class 2-3. In the study pulse and NYHA class, PAP, TF and EF degrees compared between preoperative and postoperative early, 3-6th months and long term values. Besides TF correlation and tricuspid valve annulus and right ventricule functions evaluated with long term vena contracta and tissue doppler meauserements. Preopertaively TF values were improved in all three groups but there was no statistically significant difference. Improve in NYHA class assesments and PAP were significant in all groups similarly. Significant inrease in EF observed in all groups particularly in group 2. We determined that vena contracta values are correlated with TF degrees. Measurements of tricuspid valve annulus systolic tissue doppler proved systolic functions are better preserved in group 2. In our study all three annuloplasty methods applied to tricuspid valve improved the failure, had possitive affects to patients clinical and echocardiographic parameters. Although these methods have advantages and disadvantages, De Vega annuloplasty can be cost affective and relatively convenient to the patients have middle degree failure with undeffected right ventricule functions. We consider Kalangos bioring annuloplasy is convenient and safety with long term preserved EF systolic annulus and right ventricule functions.