Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu tedavisinde intravitreal Pegaptanib Sodyum uygulaması ile Fotodinamik Terapi ve düşük doz Fotodinamik Terapi kombinasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of intravitreal Pegaptanib Sodium monotherapy, Photodynamic therapy and low fluence Photodynamic therapy combinations in the treatment of Age-related macular degeneration
- Tez No: 243103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. HAKAN ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu, fotodinamik terapi, düşük doz FDT, anti-VEGF, Age-related macular degeneration, photodynamic therapy, low fluence PDT, anti-VEGF
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) tedavisinde intravitreal pegaptanib sodyum uygulaması ile fotodinamik terapi (FDT) ve düşük doz FDT kombinasyonlarının etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı.Yöntem: Çalışmaya yeni YBMD tanılı, düzeltilmiş en iyi görme keskinliği (EİGK) 0.3 ve üzeri (Snellen) olan 45 hasta alındı. Birinci gruptaki 15 olguya düşük doz FDT (25 J/cm2; 300 mW/cm2; 83 sn) ile intravitreal pegaptanib sodyum kombinasyonu, ikinci gruptaki 15 olguya tam dozda FDT (50 J/cm2; 600 mW/cm2; 83 sn) ile intravitreal pegaptanib sodyum kombinasyonu, üçüncü gruptaki 15 olguya ise intravitreal pegaptanib sodyum monoterapisi uygulandı. Hastaların preoperatif muayeneleri ve kontrollerinde düzeltilmiş EİGK ölçümleri, biyomikroskopi, göz içi basıncı ölçümü, fundoskopi, optik koherens tomografi (OKT) ve floresein anjiografi (FA) tetkikleri yapılarak tedavi etkinliği karşılaştırıldı. Tedavi öncesi ve sonrası dönemde, subretinal hemoraji varlığı, OKT'de sıvı varlığı, FA'da boyanma paterni ve lezyon boyutuna göre hastalığın klinik aktivite skorlaması yapıldı. Takip dönemi sonunda düzeltilmiş EİGK'nde 3 logMAR sırasının altında azalma ile klinik aktivite skorunda azalma olması başarılı tedavi olarak nitelendirildi.Bulgular: Çalışmaya katılan 19'u kadın (%42.2) ve 26'sı erkek (%57.8) toplam 45 hastanın yaş ortalaması 72.82±8.02 yıl (50?87) olarak bulundu. Ortalama takip süresi 13.93±5.87 aydı (6 ? 24). Olguların %62.2'sinde okült tip membran mevcuttu. Düzeltilmiş EİGK'ne göre tedavi başarısı oranının Grup I'de %86.7, Grup II'de %80 ve Grup III'te %60 olduğu görüldü (p>0.05). Takip döneminde düzeltilmiş EİGK'nde ortalama azalma, gruplarda sırasıyla 0.3, 1.0 ve 2.2 logMAR sırası olarak bulundu. Santral maküla kalınlığı azalması açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlılık bulunmadı (p=0.850). Klinik aktivasyon skorunda azalma saptanan ve başarılı tedavi olarak değerlendirilen olguların oranı Grup I ve II için %86.7 olurken, Grup III için %73.3 idi (p>0.05). Kombinasyon tedavisi alan olguların, pegaptanib monoterapisi alanlara göre istatistiksel anlamlı olarak az sayıda intravitreal enjeksiyona ihtiyaç duyduğu saptandı (p=0.015).Sonuçlar: Düşük dozda FDT ve intravitreal pegaptanib sodyum enjeksiyonu kombinasyonu eksüdatif tip YBMD tedavisinde mevcut görmenin korunması ve klinik aktivasyonunun azaltılması açısından etkin ve güvenilir bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the efficacy of intravitreal pegaptanib sodium monotherapy, photo-dynamic therapy (PDT) and low fluence PDT combinations in the treatment of age-related macular degeneration (AMD).Methods: 45 previously untreated eyes of 45 patients with AMD whose best-corrected visual acuities (BCVA) equal or over 0.3 (Snellen) were enrolled in the study. 15 patients in Group I underwent low fluence PDT (25 J/cm2; 300 mW/cm2; 83 sn) and intravitreal pegaptanib sodium combination, 15 patients in Group II underwent PDT according to standart protocol (50 J/cm2; 600 mW/cm2; 83 sn) and intravitreal pegaptanib sodium combination while, 15 patients in Group III underwent intravitreal pegaptanib sodium alone for the treatment of exudative AMD. Complete ophthalmologic examination, optic coherence tomography (OCT) and fluorescein angiography (FA) were performed in pre and post treatment visits. The results of examinations were used in statistical analysis. Before the treatment and at the final follow-up visit, a clinical activity score was calculated for each lesion by using changes in the lesion size, amount of hemorrhage, staining pattern in FA and OCT measurement of intra/subretinal fluid. ? 3 logMAR lines of decrease in BCVA and decrease in clinical activity scores were considered as successful treatment.Results: A total of 45 patients participated in this study, 19 were women (42.2%) and 26 were men (57.8%); the mean age was 72.82±8.02 years (50 ? 87). Mean follow-up was 13.93±5.87 months (6 ? 24). Lesion type was occult in 28 eyes (62.2%). Treatment success rates according to BCVA assessments were 86.7% in Group I, 80% in Group II and 60% in Group III (p>0.05). Among the groups, mean BCVA decrease during the follow-up period were found as 0.3, 1.0 and 2.2 logMAR lines, respectively. There was no statistical significance according to the changes in central macular thickness among the study groups (p=0.850). The rates of the patients with reduced clinical activity scores were found 86.7%, 86.7% and 73.3% in the Group I, II and III, respectively (p>0.05). Patients treated with combination regimens had lower intravitreal injection rates than subjects in monotherapy group (p=0.015).Conclusion: Combination regimen with low fluence PDT and intravitreal pegaptanib sodium injection was found safe and effective in stabilizing the visual acuity and reducing the clinical activity in exudative AMD.