Yeni intramedüller implant ile tavuk humerusunda kemik tespiti: Deneysel çalışma
Bone fixation of the chiken humerus whith new intramedullary implant an experimental study
- Tez No: 243117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYCAN KAYIKÇIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Parmak replantasyonu, kırık fiksasyonu, intramedüller tespit, gerilme kuvveti, mini plak, Digital replantation, fracture fixation, intramedullaryfixation, tensile strenght
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Intramedüller implantın kemik tespitinde kullanımının etkinliğinin invivo araştırılması.Çalışma planı: On adet Leghorn cinsi tavuğun 20 adet humerusuna transvers osteotomiler uygulandı. Her hayvanda sol humerus intramedüller implant ile (Deney grubu), sağ humerus ise mini plak vida ile (Kontrol grubu) tespit edildi. Postoperatif birinci ve otuzuncu günde radyografik veriler elde edildi. Denekler otuzuncu günde sakrifiye edilerek tüm humeruslar dört nokta bükme testine tabi tutuldu ve biyomekanik değerler tespit edildi. Radyografik veriler ise imaj analiz programı ile değerlendirildi.Sonuçlar: Kontrol grubunda rijidite değerleri deney grubuna göre daha yüksek tespit edilmiştir. Kemikleşme süresi açısından deney grubu daha hızlı iyileşme göstermiştir.Çıkarımlar: Parmak replantasyonlardaki rutin kullanılan kemik tespit yöntemleri, K-teli,mini plak vida ile yanı sıra proksimal falanks veya metakarp seviyesindeki amputasyonlarda intramedüller implant (İMİ) alternatif bir tespit yöntemi olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Newly disigned intramedullary implant and mini plate, used for bone fixation in digital replantation were used in vivo in the transvers osteotomies of chicken humeral bone.Four-point bending test was performed and the biomechanical and radiological values were analized.Methods:The humeral bones of ten Leghorn chicken were transversely osteotomized. The left humeral bones were fixed with intramedullary implant (IMI), the right humeral bones with mini plate. On The 1?st and 30?th postoperative days the radiological data was collected. Animals were sacrifieced and biomechanical rigidity was measured for all the humeral bones by four-point bending test. Radiological data was analized by digital image program.Results: The mini plate configuration was more rigid than IMI one. Ossification in the IMI group was faster.Conclusion: Along with the cassical bone fixation methods (K-wires, mini plate), in the digital replantation at the proximal phalanx or metacarpal level amputations IMI may be an alternative bone fixation method.