Diyabetik ratlarda intravitreal triamsinolon asetonidin retinada VEGF, Endotelin-1, ICAM-1, E Selektin ve PECAM salınımına etkisi
The effect of intravitreal triamcinolone acetonid on retinal expression of VEGF, Endotelin-1, ICAM-1, E-Selektin and PECAM in diabetic rats
  1. Tez No: 243191
  2. Yazar: PINAR APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA DÜNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, triamsinolon asetonid, VEGF, Endotelin, ICAM-1, E-Selektin ve PECAM, Diabetic Retinopathy, triamcinolone acetonide, VEGF, Endotelin, ICAM-1, E-Selektin and PECAM
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada streptozosin ile diyabetik hale getirilmiş ratlarda intravitreal triamsinolon asetonid'in retinada VEGF, Endotelin-1, ICAM-1, E-Selektin ve PECAM salınımı üzerine etkinliği değerlendirildi.METOD: Ratlara 50 mg/kg streptozosin tek doz halinde periton içine verildi. Ratların diyabetik olup olmadıkları 3. ve 7. günlerde kuyruk venlerinden alınan kanda glukoz düzeyleri ölçülerek kontrol edildi. Kan glukoz seviyesi 250 mg/dl ve üzerinde olanlar çalışmaya alındı. 14. günde, Hamilton iğnesi (30 gauge) ile intravitreal triamsinolon asetonid (320 µg/ 8 µl) verildi. Kontrol grubuna ise intravitreal dengeli tuz solüsyonu (BSS) yapıldı. Ratlar 1. ayda sakrifiye edildi ve tüm gözler enüklee edildi. Tüm gözler VEGF, Endotelin-1, ICAM-1, E-Selektin ve PECAM salınımları yönünden immunhistokimyasal yöntemle analiz edildi.BULGULAR: Enüklee edilen gözlerden alınan patolojik kesitlerde, retinanın tüm anatomik tabakaları immunhistokimyasal olarak VEGF, Endotelin-1, ICAM-1, E-Selektin ve PECAM işaretleyici maddelerle incelendi. İstatistiksel olarak triamsinolon verilen gözlerin bazı retina tabakalarında kontrol grubuna göre VEGF, Endotelin-1, PECAM salınımında anlamlı azalma saptanırken, ICAM-1 ve E-Selektin salınımında azalma saptanmamıştır.SONUÇ: Bu sonuçlar intravitreal triamsinolon asetonid'in diyabetik ratlarda retinanın bazı tabakalarında VEGF, Endotelin-1, PECAM salınımında azalmaya neden olduğunu, ancak E-Selektin ve ICAM-1 salınımında azalmaya neden olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study we investigated the effect of intravitreal triamcinolone acetonide (IVTA) in streptozotocin-induced diabetic rats on VEGF, Endotelin-1, ICAM-1, E-Selektin and PECAM expression inthe retina.Materials and Methods: Male wistar rats were included in the study. Diabetes was induced by intraperitoneal single injection of streptozotocin (50 mg/kg). Diabetes was comfirmed by measuring blood glucose level using blood samples obtained from the tail vein on the third and seventh days. The rats included in the study if the blood glucose level was higher than 250 mg/dl.Fifteen days after the injection of streptozotocin, a single dose of triamcinolone acetonide (320 µg/ 8 µl) was injected into the vitreous by using a Hamilton micro-injector (30 gauge) and an equal volume of balanced salt solution into the fellow eyes. Rats were sacrificed four weeks after the injection of streptozotocin, and the eyes were enucleated. The retina speciemens obtained from the enucleated eyes were examined with using VEGF, Endotelin-1, ICAM-1, E-Selektin and PECAM markers by immunohistochemistry.Results: Decreased VEGF, Endotelin-1 and PECAM expressions were found in some retinal layers of rats which were injected TA compared with the control rats. However, ICAM-1 and E-Selektin expressions was not statisticaly significant difference was found between TA injected and control eyes.Conclusion: In this study, these findings shows that intravitreal triamcinolone acetonide could decrased VEGF, Endotelin-1 and PECAM expression in some layers of diabetic rats. However no change could seen in expression of ICAM-1 and E-Selektin.