17 yaş altı Avrupa Badminton Takım Şampiyonası'na Katılan Türkiye, Avusturya, Belçika, Macaristanmilli takım sporcularının bazı fiziksel ve antropometrik parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of some antropometric and physical parameters of Turkish, Austrian, Belgian and Hungarian National Team Players Participated İn Under-17 European Badminton Championship
- Tez No: 243232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÇEVİK ÇEMİRKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Veteriner Hekimliği, Anatomy, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antropometry, badminton, physical, national team, parameter, body composition
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırma,“17 Yaş Altı Avrupa Badminton Takım Şampiyonası'na Katılan Türkiye, Avusturya, Belçika, Macaristan Milli Takım Sporcularının Bazı Fiziksel ve Antropometrik Parametrelerinin Karşılaştırılması”amacıyla planlandı. Çalışmaya, 17 Yaş Altı Avrupa Badminton Takım Şampiyonası'na katılan, yaşları 14-16 aralığında değişen, her takımda 8 sporcunun bulunduğu (4'er kız ve 4'er erkek) Badminton Türk Milli Takımı ile Avusturya, Belçika, Macaristan ülke takımlarından, toplam 32 denek gönüllü olarak katıldı.Deneklerin, fiziksek ve antropometrik parametrelerini kapsayan ölçümler ise; boy, vücut ağırlık, çap, çevre, uzunluk, skinfold, sistolik ve diastolik kan basınçları, istirahat nabız, dikey sıçrama, vücut yağ yüzdesi, esneklik, bacak ve pençe kuvveti ölçümleri yapıldı. Elde edilen veriler kullanılarak; beden kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi, toplam yağ ağırlığı, yağsız vücut ağırlığı, somatotip (endemorfi, mezemorfi, ektomorfi), anaerobik güç (lewis nomografı), relatif bacak kuvveti, relatif sağ ve sol el kuvveti, Microsoft Office Excel 2007 programında, 11 değişken formül edilerek hesaplandı. Veriler ?WINKS SDA 6? paket programında değerlendirildi.Bu çalışmadaki, Avrupa badminton şampiyonasına katılmış tüm ülkelerin ortalama, yaşları 15.34±0.82 yıl olduğu, vücut ağırlık ortalamaları; erkek sporcularda 67.68±5.83 kg, bayan sporcularda 59,30±8,11 kg, boy uzunluk ortalamaları erkek sporcularda 177.00±7.08 cm, bayanlarda 165.47±7,84 cm olduğu, günde yaklaşık 2 kez, haftanın 5.21±0.94 günü ve günde toplam 3.15±0.96 saat/dk antrenman yaptıkları belirlendi. Belçika ve Macaristan'ın 8 yaşlarında, Türkiye 9.63, Avusturya'nın 9.37 yaşlarında badmintona başladıkları tespit edildi. Avusturya (% 16.49±2.75) ve Macaristan (% 15.59±2.34) erkek badminton milli takım sporcularının vücut yağ yüzdelerinin normal değerlerin biraz üzerinde olduğu, Türkiye (% 14.34±0.44) ve Belçika'nın (% 14.79±1.45) vücut yağ yüzdesinin normal değerler içinde kaldığı görüldü. Bayanlarda ise, Macaristan'ın (% 28.10±1.10) başta olmak üzere Avusturya (% 25.91±5.09) ve Belçika (% 26.13±3.10) takımlarının vücut yağ yüzdesi normal değerlerin üzerinde olduğu, Türkiye'nin (% 24.21±3.64) vücut yağ yüzdesi normal değerler içinde kaldığı tespit edildi. Badmintoncuların somatotip değerleri, erkek sporcuların ortalamaları ekto-mezemorfi, bayanların ise; endo-mezemorfi komponentine sahip oldukları görüldü. Türkiye milli badminton takımı bayan sporcularının esneklik değerlerinin (36,50 cm), Avusturya (26,50 cm) sporcularından önemli ölçüde yüksek olduğu tespit edildi.Milli badminton takımı erkek sporcularında, Türkiye ve Macaristan takımları arasında istirahattaki diastolik kan basıncı, Macaristan ve Belçika takımları arasında bacak kuvveti, Avusturya ve Belçika takım sporcularının biceps değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür (P0.05).Sonuç olarak, Türkiye ile Avusturya Belçika, Macaristan badminton milli takım sporcularının genelde benzer fiziksel ve antropometrik özelliklere sahip oldukları belirlendi.Anahtar Kelimeler : Antropometri, Badminton, Fiziksel, Milli Takım, Parametre, Vücut Kompozisyonu.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare some physical and antropometric parameters of Turkish, Austrian, Belgian and Hungarian national team players participated in under-17 European Badminton Championship. A total of 32 volunteers aged between 14 and 16 from Turkish national badminton team and teams from Austria, Belgium and Hungary that contained 8 players (4 female and 4 male) took part in the under-17 European Badminton Championship were included in the study.Physical and antropometric parameters of samples that were height, body weight, diameter, circumference, lenght, skinfold, sistolic and diastolic blood pressures, relaxed pulse, vertical jump, body fat percentage, flexibility, upper leg and hand power were measured. Obtained data such as body mass index, body fat percentage, total fat weight, non-fat body weight, somatotype (endomorph, mesomorph, ectomorph), anaerobic power (Lewis nomography), relative upper leg power, relative right and left hand power were evaluated using Microsoft Office Excel 2007 program as 11 variables formulated. Data were examined with ?WINK SDA 6? package programe.In the sudy, it was determined that the average age for all players was 15.34±0.82 years, body weight was 67.68±5.83 kg in males, 59,30±8,11 kg in females, and the height was 177.00±7.08 cm for males and 165.47±7,84 cm for females, and trained 5.21±0.94 day/week being twice daily and 3.15±0.96 min/h. It was determined that the players are started to play badminton when they are 8 years old in Belgium and Hungary, and 9.63 years old in Turkey and 9.37 years old in Austria. Body fat percentage in male badminton players from Austria (16.49±2.75%) and Hungary (15.59±2.34%) were slightly higher than normal values, however it was in normal range in Turkey (14.34±0.44%) and Belgium (14.79±1.45%). In females, body fat percentage was higher than normal values in Hungarian (28.10±1.10%) as leading team and Austrian (25.91±5.09%) and Belgian teams (26.13±3.10%) although it was in normal range in Turkish team (24.21±3.64%). Values of somatotype of badminton players, means of male players being mesomorph whereas females being endo-mesomorhp component were observed. Flexibility values of Turkish national badminton players (36,50 cm) were significantly higher than Austrian players (26,50 cm).Statistically significant differences were seen in relaxed diastolic blood pressure between Turkish and Hungarian teams, in upper leg power between Hungarian and Belgian teams and in biceps values between Austrian and Hungarian teams in male players (p0.05).In conclusion, Turkish national badminton team players in general had similar physical and antropometric traits in comparison to Austrian, Belgium and Hungarian players.