Anestezi indüksiyonundan önce uygulanan fentanil, midazolam ve deksmedetomidinin, QT intervali ve qt dispersiyonu üzerine etkilerinin karşilaştirilmasi
The objective of this study is to investigate the effects of fentanyl, midazolam and dexmedetomidine, used to decrease the stress, that are administered before induction of general anaesthesia on the QT interval and QT dispersion.
  1. Tez No: 243263
  2. Yazar: ALPAY ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Batın operasyonları, fentanil, midazolam, dekmedetomidin, genel cerrahi, QT intervali ve QT dispersiyon, Surgury of abdomen, fentanyl, midazolam, dexmedetomidin, general surgury, QT interval and QT dispersion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırmanın amacı, stres yanıtı azaltmakta kullanılan fentanil, midazolam ve deksmedetomidinin genel anestezi ile yapılacak operasyonlarda indiksiyondan önce verilerek QT intervali ve QT dispersiyonu üzerine etkilerini araştırmaktır.Çalışma hastalarının onayı alındıktan sonra, batın operasyonu geçirecek 80 hasta üzerinde çalışma yapılması planlandı. Koroner arter hastalığı, koroner bypass cerrahisi geçiren, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, elektrolit dengesizliği, diyabetes mellitusu ve hipertansiyonu olan, antiaritmik ve antihipertansif kullanan hastalar ile edinilmiş Q ve uzun QT sendromu olan hastaların çalışmaya alınılmaması planlandı. Hastalardan operasyon sırasında antikolinerjik, vasopressör, vasodilatatör, hipotansif ilaç kullanan hastaların çalışmadan çıkarılması planlandı. Hastalar rastgele 20'şer kişilik 4 gruba ayrıldı. I.gruba deksmedetomidin, II.gruba fentanil, III.gruba midazolam, IV.gruba SF kontrol yapıldı. 8 ayrı zamanda değerler kaydedildi. SKB, DKB, OKB, KAH, SpO2 değerleri ve QT, QTc, QTd intervalleri kaydedildi.Her 4 gruptaki bireyler yaş ortalamalarına ve cinsiyete göre karşılaştırıldığında gruplar arasındaki fark önemsiz bulundu (p>0,05). 4 grupta QTd parametresi hariç diğer parametreler anlamlı bulundu.Sonuç olarak fentanil, midazolam ve deksmedetomidinin stres yanıtı azaltarak kardiyak aritmi oluşma durumunu azalttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the effects of fentanyl, midazolam and dexmedetomidine used to decrease the stres that administered before induction of general anaesthesia on the QT interval and QT dispersion.The study is planned to include 80 patients who will undergo an abdominal region operation and who also provide prior informed consent. Patients with coronary artery disease, coronary artery bypass surgery, chronic obstructive pulmonary disease, electrolyte imbalance, diabetes mellitus, hypertension, and those who use antiarryhytmic, anthypotensive drugs are planned to be excluded from the study. The patients had divided four groups. These groups are planned group I dexmedetomidin, group 2 fentanyl, group 3 midazolam and group 4 (control group) 0,9% saline solution. The values are recorded different 8 times. Values of SKB, DKB, OKB, KAH, SpO2 and intervals of QT, QTc, QTd are recorded.There is no difference between four groups but mean of the ages and sex (p>0,05). There is no difference between parameters four groups but only QTd is meaningful.Finally fentanyl, midazolam and dexmedetomidin decrease the stress and decrease arrhytmia of heart.