Önemli bir halk sağlığı sorunu olan fazla tartılı ve obez kadınlarda akupunktur tedavisinin etkinliği
The efficiency of acupuncture treatment in overweight and obese women which is an important public health problem
- Tez No: 243340
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR KEMAL ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Akupunktur, Obezite, Halk Sağlığı, Antropometri, Acupuncture, Obesity, Public Health, Anthropometry
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Obezite, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve mutlakatedavi edilmesi gerekir. Obezite tedavisinde; diyet uygulaması, egzersiz, psikoterapi, ilaç tedavisi,cerrahi girişim ve akupunktur gibi birçok yöntem kullanılmaktadır.Akupunktur, vücuttaki belli noktalara iğne batırarak gerçekleşen bir tedavi yöntemidir. Güngeçtikçe de obezite tedavisinde akupunktur tüm Dünya'da önemli bir yer almaya başlamıştır.Bu prospektif, tek kör, randomize, plasebo kontrollü klinik çalışma, akupunkturun obezitetedavisindeki etkisini araştırmak için planlandı. Konya İli'nde, Meram Bölgesi'nde, 25 No'lu ŞükriyeSert Sağlık Ocağı'nda yürütülen bu çalışmaya toplam 60 kadın dahil edildi. Tüm hastalar randomizeolarak akupunktur ve kontrol grubuna ayrıldı. Tüm hastalara haftada üç gün akupunktur uygulandı.Uygulama sekiz hafta sürdü. Hastaların antropometrik ölçümleri yapılarak, hem akupunktur hem dekontrol grubunda uygulama öncesi ve sonrası arasında fark olup olmadığı belirlendi. Tüm hastalarınbiyokimyasal analizleri yapıldı. Bu değerler de istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Hem akupunktur hemde kontrol grubunda fark tespit edildi. Ancak akupunktur grubunda 5.07 kg ortalama kilo kaybımevcutken, kontrol grubunda bu değer 1,56 kg idi. Diğer antropometrik ölçümlerde de her iki gruptafark tespit edildi. Akupunktur grubunda bu değer her defasında daha yüksekti.Tüm bireylerin, hem akupunktur hem de kontrol grubunda biyokimyasal sonuçlarında,normal değerler açısından bir fark tespit edilmedi. Akupunkturun biyokimyasal değerler üzerine biryan etkisinin olmadığı düşünüldü.Sonuç olarak obezite tedavisinde birçok yöntem uygulanmaktadır. Tek başına bir yönteminobezite tedavisinde belirli bir ölçüde etkili olduğu bilinmektedir Bu tedavi yaklaşımlarındaakupunkturun da yer alabileceği düşünülebilir. Bu konuda çok merkezli, büyük çalışmaların yapılmasıgelecekte obezite tedavisine yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Obesity is a disease resulting from excessive fat stored in the body, which has to be treated.Among the treatment methods diets, exercise, psychotherapy, drugs, surgery and acupuncture areused.Acupuncture is a treatment method utilizing needling of certain points in the body. It isbecoming more popular every other day in the treatment of obesity all over the world.This study was set as a single blind, randomized, placebo controlled clinical trial in order toinvestigate the efficiency of acupuncture in the treatment of obesity. The study was undertaken inŞükriye Sert number 25 Health Center, Meram-Konya and 60 women were recruited. The patientswere randomly allocated into acupuncture and control groups. All patients received acupuncturetreatment three days in a week which lasted for eight weeks. The difference between before and aftertreatment anthropometric parameters was determined in both groups. Biochemical analysis of allpatients was performed and compared statistically. There was a difference in both groups, however,the average weight loss was 5.07kg in the acupuncture group whereas 1.56kg in the control. Therewas also a difference regarding other anthropometric measures in both groups. The values were higherin the acupuncture group at all times.In both the acupuncture and control groups there was no difference between biochemicalresults regarding normal values. It was thought that acupuncture had no advere seffect on biochemicalvalues.In conclusion, there are a lot of methods used in the treatment of obesity. It is well knownthat a single method can be effective in a limited manner in the treatment of obesity. Among thesemethods acupuncture could also take place. In this regard, multicenter studies would be of help in thefuture treatment of obesity.