Diyabetik ketoasidozla başvuran hastaların klinik ve laboratuvar değerlendirilmesi
Clinical and laboratory evaluation in patients with diabetic ketoacidosis who application
  1. Tez No: 243371
  2. Yazar: SERTAN KARABİBEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y.KENAN HASPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Beyin ödemi, Diyabetik ketoasidoz, Diabetes mellitus, Brain edema, Diabetic ketoacidosis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabetik ketoasidoz (DKA) tip 1 diabetes mellituslu çocuklarda önemli ölçüde mortalite ve morbiditeye neden olan ciddi bir durumdur. Çocuklarda DKA nedeniyle tüm hastaneye yatışların % 2'si ile % 8 ini oluşturmaktadır. Bu çalışmada amacımız Diyabetik ketoasidoz nedeni ile yoğun bakımda takip edilen hastaların klinik ve laboratuar özelliklerini araştırmaktı.Olgular ve yöntemler: Çalışmamıza Ocak 2005 ve Haziran 2009 yılları arasında Dicle Üniversitesi tıp Fakültesi yoğun Bakım ünitesinde yatan 64 olgu alındı. Hastaları yatış dosyaları geriye dönük olarak tarandı. Hastaların klinik ve laboratuar bulguları ayrıntılı olarak gözden geçirildi.Bulgular: Diyabetik ketoasidoz nedeni ile yoğun bakımda takip ettiğimiz 64 olgunun ortalama yaşı 10,9±3,5 idi. Diyabetik ketoasidoz en sık görüldüğ yaş 6?14 yaş grubunda görülmüştür. Hastalar cinsiyet açısından bakıldığında 64 olgunun 46'si( %71,9) kızlardan, 18'ü (%28,1) erkeklerden oluştuğu görülmektedir. Diyabetik ketoasioz ataklarının ocak-şubat-mart ve eylül ekim-kasım dönemlerinde zirve yaptığı görülmüştür. Hastaları başvuru anındaki ortalama kan şekerleri 541,8±145,03, asidozdan çıkma süreleri 31,66±21,25 saat, ortalama HbA1c değerleri %10,98 ± 2,41olarak saptanmıştır. Bu süre içerisinde 2 hasta kaybedilmiş olup mortalite oranı % 1,5 dir.Sonuç: Diyabetik ketoasidozlu hastalar çeşitli metabolik komplikasyonlar ile başvurmaktadır. Bunlar arasında da en ölümcül komplikasyon beyin ödemidir. Hastaların tedavisi sırasında beyin ödemi bulguları açısından yakın takip etmek ve gerekli müdahaleleri yapmak hayat kurtarıcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetic ketoacidozis (DKA) is a serious condition with high rates of morbidity and mortality in children with type 1 diabetes mellitus. Hospitalization due to DKA constitutes about 2 to 8 percent of all cause admissions. İn this study, We aimed to evaulate clinical and laboratuvar characteristics of children admitted with DKA.Materials and Method: Records of 64 children admitted with DKA between january 2005 and july 2009 were retrospectively reviewe and data on clinical and laboratory characteristics of 64 children with the diagnosis of DKA was investigated in detail.Results: Of 64 children with DKA, The mean age was 10,9±3,5,and DKA episodes were most frequently seen in 6?14 age group. DKA episodes peaked in the periods of January-february-march and september-october-november. The mean duration of recovery from acidosis 31,66±21,25,the mean blood glucoselevel at baseline was 541,8±145,03 and the mean initial HbA1c leve was 10,98 ± 2,41.İn this approximately four-year-period Two patient was lost and mortality rate was % 1,5.Conclusion: The patiences with DKA have applied with varios metabolic complication. The brain edema is the most fatal among of them. Fulfilling necessary intervention and closely. Following up are saving of life. İn terms of brain edema discover throught treatment.