Çocuk yoğun bakım hastalarında kan laktat seviyesinin mortalite ile ilişkisi
Relationship between blood lactate levels and mortality on patients of pediatric intensive care unit
- Tez No: 243399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOŞNAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk yoğun bakım ünitesi, kan laktat seviyesi, mortalite, Blood Lactate level, Mortality, Pediatric intensive care ünit
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve Amaç: Kritik hastalarda mortaliteyi etkileyen bir çok faktör gerçekte iyi anlaşılamamıştır. Amacımız, kolay bir şekilde elde edilen laboratuvar bulgusu olan kan laktat seviyesiyle yoğun bakıma kabul edilmiş çocuklardaki mortalite oranı arasındaki ilişkiyi gözden geçirmektir.Olgular ve Yöntemler: Bu çalışmada Ocak 2007 ve Aralık 2007 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakultesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde takip edilmiş 298 olgu seçildi. Olguların dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Olgular tanılarına göre ve tanılarından bağımsız olarak hem ilk ölçülmüş kan laktat değerleri hemde tedavi süresi boyunca ölcülmüş tüm kan laktat değerlerinin aritmetik ortalaması ile mortalite oranları karşılaştırıldı. Veriler spss 17 programı ile analiz edildi.Bulgular: Olgular tanılardan bağımsız olarak İlk ölçülmüş laktat değeri ve tüm ölçülmüş laktat değerlerinin aritmetik ortalaması ile mortalite arasında anlamlı ilişki bulundu (p0,05).Sonuç: Çocuk yoğun bakım hastalarında yüksek kan laktat düzeyi ile mortalite arasında ilşki olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Many factors affecting mortality in critically ill patients are poorly understood. We aim To examine the relationships between simple admission laboratory variable blood lactate level and mortality on children admitted to intensive care.Cases and Methods: İn this study 298 cases were selected that admitted to the Pediatric İntensive Care Unit of Hospital Dicle Universty Medical School between jenuary 2007 and december 2007. Their files were scanned retrospectively. We compared both first measured blood lactate level and arithmetic mean of all measured lactate level during treatment with mortality. Datas were analysed by spss 17 programme.Findings: we found, that relationship between both first measured blood lactate level and arithmetic mean of all measured blood lactate level during treatment and mortality with independent diagnosis (p0,05).Results: was found, that high blood lactate level on admission to intensive care unit is associated with mortality in children.