İnmeli hastalarda otonom sinir sistemi fonksiyonunun troponin ı ve prognoz ile ilişkisinin araştırılması
Researching the relationship between autonomic nervous system functions and troponin I and their effects on prognosis in patients with acute stroke
- Tez No: 243442
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TOPAKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: OSA infarktı, otonom sinir sistemi, kalp hızı değişkenliği, cTnI, MCA infarct, autonomous nervous system, heart rate variability, cTnI
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
AMAÇ:Akut inmeli hastaların 1/3 de troponin yüksekliği ve EKG değişikliklerine raslanabilinmektedir. Otonom sinir sistemi (OSS), nörokardiojenik olaylarda önemli bir rol oynar, buna bağlı olarak da Kalp hızı değişkenliği (KHD) akut strok sonrasında azalmaktadır .Bizim amacımız bu bilgiler ışığı altında Orta serebral arter (OSA) infarktı sonrasında otonom tutulumunun kardiak troponinler ve bunun da prognoz üzerine etkisini araştırmak idi.YÖNTEM: Orta serebral arter (OSA) infarktı olan 44 (22 sağ ve 22 sol) hastada ve 44 sağlıklı kontrolde, KHD frekansa dayalı analiz yöntemiyle değerlendirildi. Hasta serumlarında 0(yatışında), 3, ve 10. günlerde kemilüminesans yöntemiyle Troponin I (cTnI) düzeyleri çalışıldı. Prognoz 3 ay ve 1 yıl sonraki rankin skoru ile değerlendirildi.SONUÇ:Hastalar kontrollerle karşılaştırıldığında Düşük Frekanslı Güç Normalize Ünit (LFnü) yüksek, Yüksek Frekanslı Güç Normalize Ünit (HFnü) düşük ve LF/HF yüksek bulundu. Lateralizasyon yönünden ele alındığında, sol OSA infarktlı hastalarda kontrol grubuna göre HFnü'de düşüş ve LF/HF'de artış saptandı. Sağ OSA infarktlı hastalarda kontrol grubuna göre LFnü'deki artış, HFnü'deki düşüş ve LF/HF'deki artış bulundu. LF/HF değeri sağ ve sol OSA infarktlı hastalarda karşılaştırıldığında sağ OSA infarktında artış saptandı. Çalışmaya alınan tüm hastaların 0,3 ve 10. günlerdeki cTnI değerleri karşılaştırıldığında aralarındaki fark anlamsız bulundu. Sağ ve sol OSA infarktlı hastaların 0,3 ve 10. gün cTnI değerleri hem kendi, hemde birbirleri ile karşılaştırıldığında aralarında fark yoktu. Çalışmaya alınan tüm hastalar ve sol OSA infarktlı hastalar değerlendirildiğinde 3 ay ve bir yıl sonraki rankin skorları arasında bir fark yoktu. Sağ OSA infarktlı hastaların rankin skorları değerlendirildiğinde 3. ay ve 1.yıl sonundaki farkı anlamlıydı.YORUM: Sağ OSA infarktında daha belirgin olmak üzere tüm hasta gurubunda sempatik aktivite artarken, parasempatik aktivite baskılanmaktadır. Tüm OSA infarktlı hastalarda artmış troponin seviyesi ve OSS ilişkisi kötü prognoz göstergesi olabilir. Ancak bunun bağımsız bir risk faktörü olup olmayacağı konusunda bundan sonraki çalışmalarda hastaların klinik, EKG, katekolamin düzeyi, kardiak enzimleri, KHD ve troponin düzeylerinin birlikte değerlendirilmesi faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Increased levels of troponin and ECG changes may be observed in one third of patients with acute stroke. Autonomous nervous system (ANS) plays a significant role in neurocardiogenic events which may result in reduced heart rate variability (HRV) following an acute stroke. The purpose of the study is to investigate effects of autonomous nerve involvement, following middle cerebral artery (MCA) infarct, on cardiac troponins and effects of cardiac troponins on the prognosis in light of the above data.METHOD: HRV was investigated with frequency-based analysis in 44 patients with middle cerebral artery (MCA) infarct (22 right and 22 left) and in 44 healthy controls. Troponin I (cTnI) levels in patients? sera were analyzed at baseline (hospitalization date), and on day 3 and 10 using the chemiluminescence method. Prognosis was evaluated based on Rankin scores after 3 months and 1 year.RESULTS: Compared to controls, patients? High Frequency power normalized unit (HFnu) was low and Low Frequency power normalized unit (LFnu) was high while LF/HF ratio was high. In terms of lateralization, lower HFnu and higher LF/HF was identified in patients with left MCA infarct compared to the control group. In patients with right MCA infarct, higher LFnu, lower HFnu and higher LF/HF were noted in comparison with the control group. Comparison of LF/HF values between patients with left and right MCA infarct demonstrated higher values for patients with right MCA infarct. Comparison of cTnI values of all patients included in the study on day 0, 3 and 10 did not yield a significant difference. There were also no differences between cTnI values of patients with left and right MCA infarct on day 0, 3 and 10, neither in inter-day and inter-group comparisons. Comparison of all subjects and patients with left MCA infarct did not demonstrate significant differences in terms of Rankin scores after 3 months and 1 year. However, Rankin scores of patients with right MCA infarct after 3 months and 1 year were significantly different.CONCLUSION: Sympathetic activity increases in all patients but more evidently in patients with right MCA infarct, while parasympathetic activity is suppressed. Increased levels of troponin and an association with ANS may indicate poor prognosis for all patients. However, patients? clinical history, ECG findings and catecholamine levels, cardiac enzymes, HRV and troponin levels should be analyzed simultaneously in future studies in order to determine whether the letter is an independent risk factor.