Scroll ve pistonlu tip soğutma kompresörlerinin kapasite ve verimlerinin çalışma şartları ile değişimi
Performance analysis of scroll and hermetic type cooling compressors under varying intake and discharge conditions
  1. Tez No: 243507
  2. Yazar: EMİRHAN BAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN KÜÇÜKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hacimsel verim, isentropik verim, pistonlu kompresör, scroll kompresör, soğutma etkinlik katsayısı, Coefficient of performance, isentropic efficiency, reciprocating compressor, scroll compressor, volumetric efficiency
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, üretici firmalar tarafından yayınlanan kompresör kataloglarından hareketle, farklı tip ve marka kompresörlerin performans tabloları oluşturulmuştur. Firmaların yayınladığı bu kataloglarda soğutma kapasitesi ve kompresör gücü mevcut olup isentropik verim, basınç oranı, emiş hacmi, hacimsel verim ve soğutma etkinlik katsayısı hesaplama ile elde edilmiştir. Öncelikle scroll ve pistonlu tip kompresörlerin kapasite ve verimlerinin çalışma şartları ile değişimi incelenmiş ve karşılaştırma yapılmıştır. Daha sonra aynı tip kompresörlerin farklı markaları arasında kapasiteye bağlı isentropik verim ve soğutma etkinlik katsayısı değişimi araştırılmıştır. Farklı kompresör tipleri için soğutma kapasitesi ve verimin, buharlaşma ve yoğuşma sıcaklıkları ve basınç oranı ile değişimi grafikler halinde verilmiş ve değerlendirilmiştir. Scroll tip bir soğutma kompresörünün deney sonuçları ile katalog değerleri karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, different type and brand compressors? performance graphs are drawn by using catalog data. Among data, it was seen that refrigeration capacity and power consumption are available but isentropic efficiency, coefficient of performance, volumetric efficiency, suction volume and pressure ratio are not available so these parameters are calculated in this thesis study. Firstly, performance analysis of scroll and reciprocating compressors are obtained and compared with each other. Then, same type but different brand compressors? variations of the coefficient of performance and isentropic efficiency are investigated under varying refrigeration capacity. According to the evaporation-condensation temperatures and pressure ratios parameters, refrigeration capacity and efficiency are presented and discussed for different type of compressors. Furthermore, experimental results of scroll compressor are compared with catalog data.