Synthesis and characterization of some transition metal carbonyl complexes containing nitrogen and sulphur donor ligands
Azot ve sülfür donor liganlar içeren bazı geçiş metal karbonil komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 243567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF SUBAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: N'-bis(2-aminotiyofenol)-1, 4-bis(2-karboksaldehidfenoksibütan), N?-bis(2-aminotiyofenol)-1, 7-bis(2-formilfenil)-1, 7-trioksaheptan, N'-bis(2-hidroksinaftalin-1-karbaldehiden)-1, 2-bis(p-aminofenoksi)etan, 4-bis(p-aminofenoksi)bütan, metal karboniller, Schiff bazı, N'-bis(2-aminothiophenol)-1, 4-bis(2-carboxaldehydephenoxy)butane, N?-bis(2-aminothiophenol)-1, 7-bis(2-formylphenyl)-1, 7-trioxaheptane, N'-bis(2-hydroxynaphthalin-1-carbaldehydene)-1, 2-bis(p-aminophenoxy)ethane, 4-bis(p-aminophenoxy)butane, metal carbonyls, Schiff base
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Şimdiye kadar bilinmeyen Schiff bazı-metal karbonil kompeksleri ışınlanma ara ürünü olan M(CO)5THF (M = Cr, Mo, W) ile dört Schiff baz ligandı N,N'-bis(2-aminotiyofenol)-1,4-bis(2-karboksaldehidfenoksibütan), N,N?-bis(2-aminotiyofenol)-1,7-bis(2-formilfenil)-1,4,7-trioksaheptan, N,N'-bis(2-hidroksinaftalin-1-karbaldehiden)-1,2-bis(p-aminofenoksi)etan ve N,N'-bis(2-hidroksinaftalin-1-karbaldehiden)-1,4-bis(p-aminofenoksi)bütan arasındaki fotokimyasal tepkime ile sentezlendi.Sentezlenen komplekslerin yapıları elementel analiz, LC- kütle spektrometrisi, manyetik çalışmalar, FTIR ve 1H NMR spektroskopisi ile aydınlatılmaya çalışıldı.Spektroskopik çalışmalar N,N'-bis(2-hidroksinaftalin-1-karbaldehiden)-1,2-bis(p-aminofenoksi)etan ve N,N'-bis(2-hidroksinaftalin-1-karbaldehiden)-1,4-bis(p-aminofenoksi)bütan ligandlarının merkez atomuna dört dişli ligandlar olarak koordine olmasına ek olarak N,N'-bis(2-aminotiyofenol)-1,4-bis(2-karboksaldehidfenoksibütan) ve N,N?-bis(2-aminotiyofenol)-1,7-bis(2-formilfenil)-1,4,7-trioksaheptan ligandlarının UV ışınlanma sonrasında benzotiyazol türevlerine dönüştüğünü ve merkez atomuna köprü konumunda dört dişli ligandlar olarak bağlandığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The hitherto unknown Schiff base-metal carbonyl complexes were synthesized by the photochemical reactions of photogenerated intermediate, M(CO)5THF (M = Cr, Mo, W) with four Schiff base ligands, N,N'-bis(2-aminothiophenol)-1,4-bis(2-carboxaldehydephenoxy)butane, N,N?-bis(2-aminothiophenol)-1,7-bis(2-formylphenyl)-1,4,7-trioxaheptane, N,N'-bis(2-hydroxynaphthalin-1-carbaldehydene)-1,2-bis(p-aminophenoxy)ethane and N,N'-bis(2-hydroxynaphthalin-1-carbaldehydene)-1,4-bis(p-aminophenoxy)butane.The complexes were characterized by elemental analysis, LC- mass spectrometry, magnetic studies, FTIR and 1H NMR spectroscopy.The spectroscopic studies show that N,N'-bis(2-aminothiophenol)-1,4-bis(2-carboxaldehydephenoxy)butane and N,N?-bis(2-aminothiophenol)-1,7-bis(2-formylphenyl)-1,4,7-trioxaheptane ligands are converted to benzothiazole derivatives after UV irradiation and coordinated to the central metal as bridging tetradentate ligands in addition to N,N'-bis(2-hydroxynaphthalin-1-carbaldehydene)-1,2-bis(p-aminophenoxy)ethane and N,N'-bis(2-hydroxynaphthalin-1-carbaldehydene)-1,4-bis(p-aminophenoxy)butane ligands are coordinated to the central metal as tetradentate ligands.