(E)-5-((4-bromofenil)diazenil)-2-hidroksi benzaldehit'ten türetilen ligandların sentezi ve karakterizasyonu
(E)-5-((4-bromophenyl) diazenyl)-2-hydroxy benzaldehyde synthesis and characterization of ligands derived from
- Tez No: 515756
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Koordinasyon bileşiği, azo, azometin, single kristal, Coordination compound, azo, azomethine, single crystal
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
İlk kez 1864'te Alman kimyacı H. Schiff tarafından bir primer amin ve bir aktif karbonil grubunun kondenzasyonundan elde edilen ve azometin grubu içeren bileşiklere“Schiff Bazları”denir. Schiff bazları azot-karbon çift bağ içeren yapıdır. Bu azot atomuna genelde bir alkil ya da aril grup bağlıdır. Genel olarak Schiff bazları R1R2C=N-R3 formülüyle gösterilir. Hazırlamış olduğumuz bu tez çalışması kapsamında, aromatik amin bileşiği olan 4-bromanilin, 0-5 °C sıcaklık aralığında, sodyum nitrit ve hidroklorik asitli ortamda diazolandıktan sonra salisilaldehit ile kenetlenmiştir. Aminlerin kondenzasyonu ile N,O tipi iki dişli 5 adet yeni ligand sentezi yapılmıştır. Sentezlenen bu azo-Shiff bazı türü ligantların yapıları, çeşitli spektroskopik ve analitik yöntemler yardımıyla karakterize edilmiştir. Sentezlenen 4-((E)-(4-bromofenil)diazenil)-2-((E)-((4- metoksifenil)imino)metil)phenol ve 2-((E)-(benzilimino)metil)-4-((E)-(4-bromofeni)diazenil)fenol liganlarının tek kristalleri elde edilmiştir. Tek kristallerin yapı analizi X ışını kırınım yöntemi ile yapılmıştır. Özet olarak, bu tez iki farklı kısımdan oluşmaktadır: 1. Schiff bazlı ligandlarının sentezi 2. Schiff bazlarının ve kristallerin karakterizasyonu.
Özet (Çeviri)
Schiff bases are consendation products which are obteined from the condensation reaction of a primer amine and an active carbonyl group. They were syhthesized by ıt Schiff in 1864 for the first time. Schiff bases are a functional group containing a nitrogen-carbon double bond. An alkyl or aryl group is usually attached to the nitrogen atom. In general, Schiff bases are represented by the formula R1R2C = N-R3. In this thesis, the aromatic amine compound 4-bromaniline was chelated with salicylaldehyde at a temperature range of 0-5 °C, after diazodide in sodium nitrite and hydrochloric acid medium. 5 new ligands were synthesized N, O type with the condensation of the amines, Complexes of the synthesized azo-Shiff some type of ligands have been tried to form with transition metals. Single crystals were obtained from the ligands 4-((E)- (4-bromophenyl)diazenyl)- 2-((E)- ((4- methoxyphenyl)imino)methyl)phenol and 2-((E)- (benzylimino)methyl)-4- ((E)-(4- bromophenyl)diazenyl)phenol. Structure analysis of single crystals was made by X-ray diffraction method. In summary, this thesis consists of two different parts: 1.) Synthesis of Schiff base ligands. 2.) Characterization of structures of Schiff bases and single crystals.