Küçükçekmece Gölü sediment matriksindeki Fe(II) ve Cu(II) fraksiyonlarının araştırılması
Investigation of Fe(II) and Cu(II) fractions in sediment matrix in the Kucukcekmece Lake
  1. Tez No: 243598
  2. Yazar: EREN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heavy metals, Fractionation, Sediments
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Son yıllarda, ağır metaller endüstriyel atıksuların alıcı ortama deşarjı ile sucul ortamlarda önemli kirlilik parametrelerinden biri olmuştur.Uzun süredir yapılan araştırmalar, organik maddenin ağır metal adsorbsiyonuna etkisinin çok fazla olduğunu göstermiştir. Su kaynağı yatağında bir katı partikül tabakası olarak depolanabilen ve partikül madde olarak suyun akışı ile taşınılabilen sediment, atıksu ile temas ettiğinde, hidrofobik yapıya sahip olan ağır metaller sediment yüzeyine farklı fraksiyonlarda bağlanmaktadır. Sucul ortamın karakteristiğine göre ağır metallerin sediment yüzeyine ; değişebilir fraksiyon, karbonat, organik maddeye bağlı, demir/mangan oksidi ve artık fraksiyon şeklinde bağlandığı bilinmektedir.Bu çalışmada, önemli bir sucul ortam olan Küçükçekmece Gölü'nün Sazlıdere bağlantısından 1 aylık periyotlarda alınmış sediment numunelerinde, organik madde kaynağı olarak Bor yağı kullanımıyla, Fe+2 ve Cu+2 metallerinin adsorbsiyonunda ki değişim ve metallerin sedimentte oluşturdukları kimyasal formlar araştırılmıştır.Yapılan çalışmalar neticesinde, sedimentte fraksiyonlaşma incelendiğinde, Fe+2 metalinin daha çok, kolayca remobilize olan, zayıf bağlı fraksiyonlarda bulunduğu görülmüştür. Fe'in aksine Cu+2 ise, artık ve organik madde gibi fraksiyonları tercih ettiğinden hareketliliği daha zordur, diğer bir değişle aquatik ortamda kullanılabilirliği daha düşük yani insan besin zincirine girmesi daha güçtür.Anahtar Kelimeler : Ağır metaller, Sediment, Fraksiyonlaşma
Özet (Çeviri)
In the recent years, heavy metals known as one of the most important pollution constituents have been accessing to natural systems by industrial wastewater discharges.In the natural waters, there is a strong affinity between metals and organic matter. When the waste fluxs and sediment structure, which is can be transportedby fluid flow and evantually deposited as a layer solid particles on the bed or bottom of a body of water, hydrophpbic materials such as heavy metals could be attach fractions onto sediment surface in various fractions. It is known that, heavy metals could be found on various fractions onto sediments as water soluable, exchangeable, carbonates, organic bound, iron/manganese oxide bound and residual fractions, depending on characterization of aquatic system.In this research, adsorbtion of Copper and Iron and chemical species of this metals in sediment , which is belong to connection point of Küçükçekmece Lake and Sazlıdere, has been investigated by using Bor oil as an organic matter source.The results shows that Fe is mostly present in weakly adsorbed fractions which is easy to remobilise. In contrast to Fe+2, Cu+2 is associated with nonmobile fractions as residual and organic matter fracitons, which means Cu is less available to the aquatic fauna and have less chances of entering into the human food chain.