Behçet Ünsal (1912-2006): Biyografik ve bibliyografik bir değerlendirme
Behçet Ünsal (1912-2006): A biographical and bibliographic evaluation
- Tez No: 243617
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TANYELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Türk Mimarlıı, Mimarlık Tarihçilii, MimarlıkYazını, Republic Period, The Turkish Architecture, The History of Architecture, Architectural Literature
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlıının ekillenmesinde rol alan mimarları yaamöyküleri ve ürettikleriyle deerlendirmek, hem bugünü hem de geçmii anlamak adına gereklibir uratır. Sözü edilen dönem incelendiinde karımıza çeitli alanlarda ürünler vermibirçok mimar çıkar. Bu mimarlardan Behçet Ünsal özellikle mimarlık yazını alanında verdiiürünlerle incelenmeye deer bir isimdir.Bu çalımada mimarın hayatı, akademik çalıma ortamı, tasarımları, katıldıı yarımalar,çalıtıı kurumlar, kitapları ve çeitli dergilerde yayımlanan yazıları ile çalımaya yardımcıolabilecek dier kaynaklar incelenerek bir Behçet Ünsal biyografisi ve bibliyografyasıçıkarılmıtır. Çalıma altı bölüme ayrılmıtır. Birinci bölüm olan giri bölümünde konununamacı ve yöntemi ifade edildikten sonra ikinci bölümde mimarın yaam öyküsüne yerverilmitir. Üçüncü bölümde Behçet Ünsal'ın eitimcilii incelenmi; dördüncü bölümde isemimarlık ve ehircilik çalımaları kronolojik olarak ele alınmıtır. Beinci bölümde demimarlık yazını alanında ürettikleri çeitli alt balıklar atında incelenmitir. Altıncı ve sonbölümde ise bu bilgi ve belgeler ııında mimarın genel mimarlık eilimleri ile mimarlık tarihiadına ortaya koydukları, genel bir deerlendirme kapsamında sonuca balanmaya çalıılmıtır.Bu çalıma yapılırken yardımcı olabilecek pek çok tez, makale, kitap ve derginin yanı sıra,kiisel bilgi ve arivlerden de yararlanılmıtır. Kuruluu 1930 yılına kadar uzanan,Türkiye'nin en eski mimarlık dergisi ve dönemin tanıı Arkitekt (Mimar) dergisi bata olmaküzere pek çok süreli yayın kurulu tarihinden günümüze taranmıtır.Bu çalımada yapılan alıntılar, kimi zaman düzeltilen baskı hataları dıında, bire bir orijinalmetne sadık kalınarak kullanılmıtır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the biographies and works of architects who shaped the early Republic periodof Turkish architecture is necessary to understand the past and the present. When thementioned period investigated, many architects could be found with works on several areas. Itis worth to investigate one of these architects named Behçet Ünsal especially with his workson architectural literature.In this study, a biography and bibliography of Behçet Ünsal were compiled with investigatinghis designs, participated competitions, academic works, books and articles. This thesis consistsof six chapters. The aim and the methodology of the study and the biography of Behçet Ünsalwere given, respectively, in the first and second chapters. In the third chapter, theeducationalism of Ünsal was investigated. Furthermore, the works of Ünsal on architecture andurbanism were shown chronologically in the fourth chapter. His articles were examined indetail in the fifth chapter, and finally, in light of the foregoing documents and information,architectural aptitude of Ünsal and his works about the architectural history were evaluated inthe last chapter.Personal information and archives were used, in addition to a number of theses, articles,periodicals and books which were taken as basic sources. Many periodicals were investigatedsince their establishment dates, especially, Arkitekt (Mimar) which is the oldest architecturaljournal of Turkey.In this study, the grammatical faults were not corrected in the quoted passages with theexception of some typographic errors.