Sanal noter
Virtual notary
- Tez No: 243746
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ÇOŞKUN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Açık Anahtar Altyapısı, Elektronik İmza, Elektronik Sertifika, Sanal Noter, Public Key Infrastructure, Electronic Signature, Electronic Certificate, Digital Notary
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ülkemizde E-devlet kapsamında, birçok kamu kurumu bazı hizmetlerini sanal ortamda vermektedir. Bir kamu kurumu olan noterlerin ise sanal ortamda herhangi bir hizmeti verilmemektedir.Bu çalışmada, noter hizmetlerini sanal ortamda modellemeye yönelik bir araştırma yapılmıştır. Noter hizmetlerinin analizi yapılarak sanal ortamda modellemek için gerekli koşullar belirlenmiştir. Belirlenen koşullara göre, bazı noter hizmetlerinin, mevcut teknolojik koşullar ve yapılacak hukuki düzenlemeler ile hukuki geçerliliği olacak şekilde sanal ortamda gerçeklenebileceği sonucuna varılmıştır. Bu sonuca göre; sanal ortamda noter hizmetleri için gerekli koşullar, elektronik imza ve kriptografik algoritmalar kullanılarak modellenmiştir. Noterlik kanunu temel alınarak, sanal ortamda yapılabilecek noter hizmetleri belirlenmiştir. Modelin, hukuki geçerliliği analiz edilerek, yapılması gereken hukuki düzenlemeler belirlenmiştir. Önerilen modelde, sanal ortamda yapılabilecek işlemlerden biri olan ihtarname işlemleri için prototip bir uygulama hazırlanarak, yapılan çalışma somut olarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our country, lots of public organizations sustain some of their services within the concept of E-State. However, any of notary services as a public occupation is not served in virtual environment.At this study, a research is done about modeling notary services in virtual environment. Notary services are analyzed and necessary conditions are determined. According to these conditions it is concluded that, some notary services can be realized in virtual environment within the existing technological structure and judicial regulations that maintaining legality. In accordance to this conclusion, necessary conditions for notary services in virtual environment are modeled by electronic sign and cryptology algorithms. Notary services which can be performed in virtual environment specified in accordance with notary laws. Judicial validity of the model is analyzed and necessary regulations are specified. In this model, a prototype implementation for official warning is prepared and the study is presented.