Alt yapısız mimarlık ve mimarlık eğitimi
Infra free structures and architecture education
- Tez No: 243832
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ANILIR, YRD. DOÇ. DR. TOGAN TONG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Altyapı, altyapısız, altyapısız mimarlık, yeni teknolojiler, uzay teknolojileri, altyapısız mimarlığın Türkiye'de eğitim sistemine entegrasyonu, Infrastructure, Infra free, infra free structure, new technologies, space technologies, the integration of infra free architecture to the education system in Turkey
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Dünyamızın hızlı değişen dengeleri insan hayatında ve yaşam koşullarında bazı olumsuzluklar yaratmaktadır. Fakat insan beyni karşılaştığı problemler için her alanda çözüm üretmeye çalışmakta, gelişen teknolojilerle, bunlarla mücadele etmektedir. Özellikle doğal afetler karşısında zayıf kalan insanoğlu, ürettiği yeni sistemleri doğal afetlere karşı kullanmaya başlamıştır.Altyapısız Mimarlık kavramı değişen dengeler ve karşılaştığımız doğal afetlerle bir mücadele etme ihtiyacı sonucu Japonya'da Tokyo Üniversitesi'nde ortaya çıkmış bir çalışmadır. Altyapısız mimarlığın temelinde uzay teknolojisi yatmaktadır ve çalışma sistemi mantık olarak uzay istasyonları ile aynıdır. Bu yeni kavram aynı zamanda başka disiplinler için geliştirilen bilgi ve teknolojilerin farklı alanlarda da insanlığa büyük yararı olduğunu kanıtlamaktadır.Bu çalışmanın ikinci bölümünde, altyapısız mimarlığın tanımı ve tarihinden bahsedilmiş, altyapısız mimarlığın fiziksel ve sosyal yaşamdaki yeri anlatılmıştır.Üçüncü bölümde, altyapısız mimarlığın gelişim nedeni ve sürecinden bahsedilmiş, araştırma olarak kullandığı teknolojiler özetlenmiş, bu zamana kadar araştırma kapsamında yapılmış olan çalışmalardan örnekler anlatılmıştır.Dördüncü bölümde, altyapısız mimarlığın küresel dünyadaki ve Türkiye'deki yerinden bahsedilmiş, altyapısız mimarlık çalışmasının, kullandığı yeni teknolojilerin Türkiye'deki mimarlık okullarında da eğitim sistemine entegre edilmesi gereğinden ve önerisinden bahsedilmiştir.Beşinci ve son bölümde ise altyapısız mimarlık çalışmasının dünyadaki önemi ve gördüğü alakadan bahsedilmiş, ülkemizde eğitim sisteminden başlayarak insan hayatına girmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The ever-changing conditions of our world creates difficulties in human life. However, human brain struggles to find solutions for the problems and difficulties it faces, and with advancing technologies, it battles them. Human beings, undefended against natural disasters, started to use newly created systems in order to fight against these natural disasters.Infra free structures concept is a study appeared in Tokyo University, Japan because of the need to combat natural disasters and ever-changing conditions. Space technology is the basis for infra free structures and its operational logic is similar to space stations. On the other hand, it has been confirmed that other information and technologies developed by other disciplines are beneficial to human race too.In the second chapter of this dissertation, the definition of infra free structures and its history has been mentioned and the place of infra free structures in physical and social life has been explained.In the third chapter, the development reason and the process of infra free structures has been mentioned, the technologies being used has been summarized and studies which have been carried out in scope of the research has been explained.In the fourth chapter, the place of infra free structures in global world and Turkey has been cited, the need and the suggestion that the new technologies being used by infra free structures should be integrated into the educational system of architecture schools in Turkey has been discussed.In the fifth and final chapter, the importance of infra free structures in the world and the attention being paid to it has been emphasized and it has been highlighted that it should by all means enter our lives in our country, starting with the educational system.