Kompozit malzemelerin kamera kren sistemlerine uygulanabilirliğinin incelenmesi
Research of the usability of composite materials in camera crane systems
- Tez No: 243831
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM BOĞOÇLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kamera kren sistemleri, kompozit malzemeler, titreşim, Camera crane systems, composite materials, vibration
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Alüminyum ve çelik malzemeler kamera kren sistemlerinin tasarımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu malzemelerin kullanımında karşılaşılan temel problem malzemelerin ağır olması ve titreşimleri sönümlemede yeterli verimin elde edilememesidir.Bu tezde, malzeme biliminin gelişmesiyle saf malzemelerin yerini almaya başlayan kompozit yapıların kamera kren sistemlerine uygulanabilirliğini araştırılmıştır.Giriş bölümünde kompozit malzemeler hakkında genel bilgiler, tarihçesi, çeşitleri ve üretim yöntemleri anlatılmıştır.Gelişme bölümünde 4 mm çapında alüminyum ve karbon fiber boru, 6mm çapında alüminyum ve cam fiber borunun katılık değerleri hesaplanmış ve hareket denkleminde yerlerine konularak Mathematica programında boruların hareketine ait diferansiyel denklemleri çözümlenmiştir. Diğer taraftan çubukların titreşim hareketleri deneysel olarak tespit edilmiş ve matematiksel verilerle karşılaştırılmıştır.Sonuç bölümünde karşılaştırılan veriler yorumlanmış ve kompozitlerin kamera kren sistemlerine uygunluğu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aluminum and steel materials has a wide usage in camera crane systems. The basic problems of using these materials are material?s heavy weight and their insufficient vibration damping.In this thesis, the usability of composite materials, which are replacing the fine materials with the development of materials science, in a camera crane system is researched.Firstly, a general knowledge about composite materials is explained in detail. The history, varieties and manufacturing techniques of those are also mentioned.In the theory section, the stiffness?s of 4 mm of radius aluminum and carbon fiber pipe and 6 mm of radius aluminum and glass fiber pipe are calculated. These values are replaced in the dynamic equations of the pipes, and the differential equations are analyzed in Mathematica software. On the other hand, the vibrations of the pipes are experimentally measured, and the two results are compared.In the conclusion, the compared results are evaluated, and the usability of the composites in camera crane systems is discussed.