Paralel bağlı ve paralel soğutmalı soğutucu kabinlerin irdelenmesi
Investigation of parallel connected and parallel cooled cooling cabinets
  1. Tez No: 243861
  2. Yazar: OĞUZ İSTİF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALPAY HEPERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji tüketimi, kompresör, farklı kompresör devri, farklı valf açıklık oranı, deneysel çalışma, regresyon analizi, Energy consumption, compressor, different compressor revolution, valve section opening ratios, experimental study, regression analysis, correlation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İnsanoğlu var oluşundan günümüze kadar devamlı tüketim halinde olmuştur. Zaman geçtikçe teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanoğlunun ihtiyaçları artış göstermiş ve buna bağlı olarak tüketim de artmıştır. Bu artış mevcut enerji kaynaklarının azalmasına neden olmuştur. Enerji kaynaklarının azalması ve buna bağlı olarak enerji tüketim maliyetlerinin artışı bilimsel ve teknolojik alanda enerji verimliliğinin önemini ön plana çıkarmıştır. Enerji verimliliğinin ön plana çıkması ile birlikte rakip firmalar arasında var olma çalışmaları hız kazanmıştır. Firmalar çalışma alanlarında ön plana çıkabilmek için üretim aşamasında düşük enerji tüketim değerlerini elde etmeye yönelik projeler geliştirmişlerdir. Bu projeler sonucunda enerji verimliliğinin söz konusu olduğu sistemlerde yenilikçi fikirlerin, uygulamaların ve optimizasyonların geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.Evlerde kullanılan buzdolapları bu açıdan incelendiğinde enerji verimliliğinin arttırılması için buzdolabını oluşturan komponentlerin etkinliklerinin artırılması ve optimize edilmesi gerektiği bilinmektedir. Bu çalışma içerisinde, buhar sıkıştırmalı çevrim ile çalışan ve iki ayrı kabinin birbirine paralel olarak bağlanarak soğutmanın paralel yapıldığı sistemde yer alan temel komponentlerin performanslarının değişimi ile farklılaşan çalışma noktalarının sistem enerji tüketimi üzerine olan etkilerini tespit etmeyi yöneliktir. Deneysel incelemeler yardımı ile farklı kompresör devirlerinin ve farklı valf açıklık oranlarının soğutma sistemi üzerine olan etkisi belirlenmiştir.Sistem enerji tüketim üzerinde etkisi olan değişkenler Buckingham ? teoremi kullanılarak boyutsuzlaştırılmıştır. Elde edilen boyutsuz değişkenler ile sistem enerji tüketimi arasındaki ilişkinin genelleştirilebilmesi amacıyla, doğrusal en küçük kareler regresyon algoritması kullanılarak model oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Humankind has been consuming since their existence. With the improvement of technology, needs of humankind has increased. The increase of consumption has resulted in a reduction of energy resources. This reduction has caused the energy costs to increase; thus giving energy efficiency a more important role in technology. Companies have started developing projects to increase system efficiency.Analysis on commercial refrigerators has shown that increasing and optimizing the component efficiency plays a very important role for reducing the energy consumption of the system. This study has been made on a parallel cooling system with two different cabinets for determining the effects of different working conditions caused by the changes in the performances of system components on the system energy consumption. The effects of different compressor revolution numbers and valve section opening ratios on cooling system have been investigated.The variables of system energy consumption have been nondimensionalized by using Buckingham ? theorem. A model has been built by using linear least squares regression algorithm to generalize the relationship between dimensionless variables and system energy consumption.