Perakende sektöründe kategori bazlı talep tahmin ve sipariş sistemi uygulaması
Demand forecast and order system application based on category in retail sector
  1. Tez No: 243951
  2. Yazar: DİDEM GÖKCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH ÖNÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Talep tahmini, perakende, stok, Retailing, demand fecasting, stock
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezin amacı, günümüzde büyük sermayeli yabancı firmaların da girdiği Türk perakende sektöründe firmaların, artan rekabet koşullarıyla mücadele edebilmek için uzun dönemli planlarını daha verimli bir şekilde yapmalarını ve stok maliyetlerini azaltarak aynı zamanda da stoksuz kalma durumunu da engelleyerek müşteri memnuniyetini arttırmaktır.Çalışmada perakende sektörü kategori bazında incelenmiş ve bu kategoriler aralarında cirosal olarak önceliklendirme yapılarak hangi ürün grubu üzerine ağırlık verilmesi gerektiği belirlenmiştir. 24 aylık satış verilerine göre Perakende sektöründe Kuru Gıda kategoriden en fazla ciroya sahip yağ kategoride hangi talep tahmin metodunun daha doğru sonuçlar vereceği araştırılmış, nedensel ve nedensel olmayan metodlar kıyaslanmıştır. Böylece uzun süreli planlamalarda ileriye yönelik satış tahminlerinde kullanılacak metod belirlemesi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra da Deterjan Kağıt Kozmetik kategoriden bir ürünün aylık, bölgesel ve mağaza bazlı satışlarına bakılarak aşırı stok bulundurmayı veya stoksuz kalma durumunu engellemek için geliştirilen ekonomik sipariş miktarı modeliyle ulaşılan sonuçlar ile mevcut durum karşılaştırılarak yapılan iyileştirmeler açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to consider a long term sales forecasting method and build up a new order model to reduce the stock keeping costs and neverthless to increase the customer satisfaction in retail sector by the category basis for struggling with the big investors of the sector which are strong players around worldwide and nowadays are taking place in Turkish retail sector.In this thesis retail sector's products are examined by the category basis and a priority work is done to define in which category we should concentrate on. For this aim, causal and non-causal methods have been investigated and it has been studied in which demand forecasting method in retail sector at the oil category will bring us to the best results, according to the 24 monthly sales data.In this manner, it has been realized a demand forecasting method which can help us to make consistent estimations in long term sales estimation plans for the sales forecast of coming months.After this, from the Detergents Paper and Cosmetics category, one product's monthly sales data are analyzed and improve an economic order quantity model to prevent the high stock levels or being out of stock situation, and then the results are compared with the current situation and the developments are shown in result.