Elektromagnetik dalgaların insan başının anatomik ayrıntıları ve çeşitli bölgeleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigating the influences of electromagnetic waves in the human head's anatomical details and various regions
- Tez No: 244063
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER ŞENGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: FDTD, İnsan Başı, MRG, SAR, FDTD, Human Head, MRI, SAR
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezdeki amacımız, insan başını oluşturan dokuların yapısal özelliklerinden dolayı elektromagnetik dalgalara karşı ne tür karakteristik özellikler gösterdiğini araştırmak ve elektromagnetik dalgaların, insan başında yapacağı etkilerinin sonuçlarını ortaya koymaktır.Tezde, elektromagnetik dalga kaynağı olarak, magnetik rezonans görüntüleme cihazındaki kuş kafesi sargı göz önüne alınmıştır.İnsan başının modellemesinde ve elektromagnetik alanın sayısal hesaplamasında, zaman domeninde sonlu farklar(FDTD) yöntemi kullanılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre, SAR hesaplaması yapılmıştır. Bulunan SAR değerleri sayesinde, magnetik rezonans görüntülemenin ısı artışı nedeniyle insan başına etkileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our aim in this thesis is to investigate what kind of characteristic properties illustrate the tissues of the human head due to their structural properties and investigate the results on the influences of electromagnetic waves in the human head.In this thesis, source of electromagnetic wave is considered birdcage coil of magnetic resonance imaging system.Finite- difference time- domain(FDTD) method is used for modeling the human head and computational calculation the electomagnetic field.According to the obtained results, SAR calculation has been done. By means of the found SAR values, the influences of electromagnetic waves on the human head is discussed.