Piyasada satılan bazı meyve sularının özelliklerinin gıda mevzuatına uygunluğunun araştırılması
Investigation of the conformity of some fruit juices sold in the market with related standards
- Tez No: 244091
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN FENERCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Meyve suyu, kalite, standartlar, kodeks, Fruit juice, quality, standarts, codex
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada piyasada satışa sunulan bazı meyve sularının (elma, nar, portakal ve üzüm) Türk Gıda Kodeksi ve Standarlara uygunluğu araştırılmıştır. Bu amaçla, piyasaya hakim firmaların %100 nitelikli ürünleri üzerinde pH, toplam asitlik, çözünür katı madde, formol sayısı, HMF, koruyucu madde (benzoik asit ve sorbik asit), mineral madde içeriği (potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum ve kalsiyum), metalik bulaşanlar (bakır, çinko, demir ve kalay) ve ağır metal (kurşun, kadmiyum ve arsenik) analizleri yapılmıştır.Onaltı örnek üzerinde yapılan analizlerden elde edilen değerlere göre pH; 3.39-4.03, SÇKM; %11.37-16.61, formol sayısı; 2.98-20.97, HMF; 0.34-27.39 mg/L, benzoik asit; 0.60-2.71 mg/L, sorbik asit; eser-4.85 mg/L, K; 726.51-1928.97 mg/L, Mg; 46.56-126.73 mg/L, P; 56.70-176.06 mg/L, Na; 19.00-167.50 mg/L, Ca; 19.23-197.74 mg/L, Pb; 0.036-1.171 mg/L, Cd; TEDB-0.017 mg/L ve As; TEDB-0,034 mg/L arasında değişme göstermiştir. Metalik bulaşanlar (Cu, Zn, Fe ve Sn) yönünden ise Mevzuatta sınırlanan değerlerin altında kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the conformity of some of the fruit juices (apple, pomegranate, orange, grape) sold in the market with the Turkish Food Codex and Standart have been investigated. For this purpose; pH, total acidity, soluble solid content, formol number, Hydroxil Methyl Furfural, preservatives (benzoic acid and sorbic acid), contents of minerals (K, Mg, P, Na and Ca), metalic contaminants (Cu, Zn, Fe and Sn) and heavy metals (Pb, Cd and As) analyses have been made on the %100 well-qualified products of firms dominating to the market.In the analyses performed on 16 samples, it has been seen that the values were changed between; pH; 3.39-4.03, water soluble dry matter; %11.37-16.61, formol number; 2.98-20.97, Hydroxil Methyl Furfural; 0.34-27.39 mg/L, benzoic acid; 0.60-2.71 mg/L, sorbic acid -4.85 mg/L, K; 726.51-1928.97 mg/L, Mg; 46.56-126.73 mg/L, P; 56.70-176.06 mg/L, Na; 19.00-167.50 mg/L, Ca; 19.23-197.74 mg/L, Pb; 0.036-1.171 mg/L, Cd; TEDB-0.017 mg/L and As; TEDB-0,034 mg/L. For the metalic contaminants, these values are found below the values limited in the standards.