Çukurova soğan üretim alanlarında görülen yabancı otların öneminin ve bazı herbisitlerin yabancı otlanma ile soğan verimine olan etkilerinin araştırılması
Determination of the weed species in Çukurova onion production areas and the effects of some herbicides on the weeds and onion yield
- Tez No: 244206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yabancı ot, Allium cepa L, Oxadiazon, Oxyfluorfen, Weed, Allium cepa L, Oxadiazon, Oxyfluorfen
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, Adana, Hatay ve Mersin illerini kapsayan soğan (Allium cepa L.) üretim alanlarındaki yabancı ot türlerini ve soğanda kullanılan farklı herbisitlerin yabancı otlanma ile soğan verimine olan etkilerini belirlemek amacı ile 2006 ? 2007 yılları arasında yürütülmüştür. Yabancı ot türlerini belirlemek amacı ile, bahsedilen 3 ilin soğan üretim alanlarına doğru hatlar halinde gidilmiş ve her 10 km'de bir rastlantısal olarak durularak en yakın soğan tarlasına girilmiştir. Her tarlada dört adet 1 m2'lik çerçeve atılarak çerçeveler içerisindeki yabancı ot türleri sayılmış ve kaplama alanları belirlenmiştir. Farklı herbisitlerin yabancı otlanmaya ve soğan verimine olan etkilerinin araştırılması için ise, aralarında yaklaşık 35 km mesafe bulunan Karataş'a bağlı Yüzbaşı köyü ile İncirlik Çimento Fabrikası yanındaki 2 farklı soğan tarlasında 6 karakter ve 4 tekerürden oluşan denemeler Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre kurulmuştur.Yapılan araştırmalar sonucunda 30 bitki familyasına ait 105 adet yabancı ot türü belirlenmiştir. Sahip oldukları yabancı ot tür sayılarına göre en geniş 3 familya sırası ile şöyle olmuştur: Asteraceae (17), Graminaeae (14) ve Leguminosae (9). Araştırmalarda belirlenen yabancı ot türlerinin 57 tanesinin rastlama sıklığı % 10'un üzerinde olurken ilk 5 sırayı Medicago polymorpha L. (% 84), Convolvulus arvensis L. (% 74), Avena sterilis L. (% 68), Chenopodium album L. (% 66) ve Sinapis arvensis L. (% 66) almıştır.Yabancı ot mücadelesinde kullanılan karakterlerinin soğan verimlerine olan etkilerine bakıldığı zaman en iyi verim yabancı otsuz kontrol parsellerinden (16.2a kg/m2) elde edilmiş, bunu takiben ise sırası ile Oxadiazon (11.9b kg/m2), Oxyfluorfen (11.7b kg/m2), Pendimethalin (10.0c kg/m2), Tepraloxydim (9.6c kg/m2) ve yabancı otlu kontrol (9.1c kg/m2) gelmiştir. Yabancı otların sürekli olarak elle çekilmesi ile yapılan mücadelenin, yabancı otlu parsellere göre % 76.3'lük verim artışına neden olması, soğan yetiştiriciliğinde yabancı ot mücadelesinin çok önemli olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine weed species in onion (Allium cepa L.) production areas covering Adana, Hatay and Mersin and to determine the effects of different herbicides on the weeds and onion yield between 2006 and 2007. Firstly, onion production areas of these 3 cities were determined and surveys were conducted on the way of onion production areas to determine weed species. Survey fields were chosen randomly by stopping at every 10 km. On each field, four 1 m2 quadrants were placed randomly, weed species inside the quadrants were counted and their percentage coverage areas were identified. To determine the effects of herbicides on the weeds and onion yield, experiments were done in 2 different onion fields approximately 35 km apart from each other in which one of them was in Yüzbaşı Village belonging Karataş and the other was near the Cement Factory in İncirlik. The experiments were conducted on 6 treatments and laid out in The Completely Randomized Block Design with 4 replicates.The surveys resulted with 105 weed species belonging to 30 families in onion fields. According to the weed species included, top 3 largest families were found to be Asteraceae, (17), Graminaeae (14) and Leguminosae (9). Of all these species, 57 were displayed a frequency of more than 10 per cent. Top 5 species were found as Medicago polymorpha L., Convolvulus arvensis L., Avena sterilis L., Chenopodium album L. and Sinapis arvensis L. with 84, 74, 68, 66 and 66 observation frequencies (%), respectivelly.Among the treatments used in this study, weed-free parcels gave the highest yield (16.2a kg/m2) and was followed by Oxadiazon (11.9b kg/m2), Oxyfluorfen (11.7b kg/m2), Pendimethalin (10.0c kg/m2), Tepraloxydim (9.6c kg/m2), and weedy check (9.1c kg/m2). Results, in which weed-free check caused 76.3 % increase in the onion yields when comparing with weedy checks, shows that weed control is so important for onion production.