İnşaat sektöründe lisans eğitimi ve sonrasında mesleki kültürlerin karşılaştırılması
Comparison of professional cultures during and after graduate education in construction industry
  1. Tez No: 244251
  2. Yazar: ABDULKADİR KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Farklılıklar, Türk İnşaat Sektörü Kültürü, Meslek Kültürü, Culture, Cultural Diversity, Turkish Construction Sector Culture, Occupational Culture
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Ulusların ve organizasyonların kendi kültürleri olduğu kadar meslek gruplarının da kendine has kültürleri vardır. Mühendislik uygulamalarında farklı teknik ve analitik araçlar kullanılmasına rağmen, araştırmacılar, mühendislik uygulamaları ve değerlerinin oluşumu ve sürdürülmesinde ?mühendislik kültürünün? önemli rol oynadığını tartışmaktadırlar. Mühendislik eğitiminde mühendislik biliminin esasları, -bilinçli veya bilinçsiz olarak- değer ve inanışlarıyla birlikte verilmektedir. Eğitim sonrasında ise mühendis kimliği profesyonel yaşam içindeki meslek kültürü ile şekillenmeye devam etmektedir. Bu tez çalışmasının amacı da inşaat mühendisliği/mimarlık eğitimi alan lisans / yüksek lisans öğrencileri ile eğitim sonrası profesyonel çalışma hayatına girmiş mühendislerin meslek kültürlerinin karşılaştırılmasının yapılmasıdır. Bu amaç kapsamında Hofstede'in çalışmaları temel alınarak bir anket düzenlenmiş ve hedef kitleye uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Professional groups have their unique culture just like nations and organisations. Despite the use of various different practices, researchers discuss the affect of `engineering culture? on the formation of engineering practices and values. Fundamentals of engineering science are ?consciously or unconsciously- given together with values and beliefs, during engineering education. Engineering identity is then shaped by professional culture in working life. The aim of this research is thus to compare the professional cultures of civil engineering/architectural graduate/post graduate students with civil engineers and architects. In order to achieve this aim, a questionnaire survey based on Hofstede?s studies has been undertaken.