Şarap filtrasyonunun mikroorganizma florası üzerine etkisi
Effect of wine filtration on microbiological flora
  1. Tez No: 244332
  2. Yazar: FARUK KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLEND EVLİYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Filtrasyon, Şarap, Mikroflora, Filtration, Wine, Microflora
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma, endüstriyel şarap üretiminde uygulanan filtrasyon işlemlerinin şarapta bulunan maya, küf ve bakterileri uzaklaştırmadaki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştırTürkiye'nin çeşitli yörelerinden Kavaklıdere Şarapları A.Ş.'nin Akyurt/Ankara üretim tesisine getirilerek beyaz ve kırmızı üzümlerden üretilen şaraplar, belirlenen kupajlar yapıldıktan sonra kimyasal analizler ve sırasıyla durultma, filtrasyon ve şişeleme işlemlerine tabi tutulmuştur. Bu işlemler esnasında şarapların mikrobiyel yüklerini tespit etmek için mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Şarapların kimyasal analizlerinde alkol, genel asit, pH, uçar asit, şeker, serbest ve toplam SO2 değerleri sırasıyla sek kırmızı ve beyaz şarap olarak şu şekilde bulunmuştur; 13±0,5-12,6±0,5, 5,89-5,73g/l, 3,2-3,45, 0,16-0,25, 1-1,9g/l, 28-23mg/l, 67-53mg/lYapılan değerlendirmeler sonucunda durultma işleminden başlayarak filtrasyon işlemleri süresince şarapların mikroorganizma yüklerinde genel olarak mikrobiyel yükte düzenli bir azalma tespit edilmiştir. Son filtrasyon aşaması olan membran filtre çıkışlarında şaraplarda mikrobiyel yükün 10 kob/ml'nin altına indiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was done to determine the effects of filtering in industrial wine production in removing the yeasts, molds and bacterias in wineWines were produced from the red and white grapes obtained from different parts of Turkey are gathered in Kavaklıdere Şarap A.Ş. wine factory . After making the kupaj, they were clarified, filtered and bottled. During these processes chemical and microbiological analyses were performed Chemical analyses show that, ethyle alcohol, total acidity, pH, volatile acidity, sugar, free and total SO2; 13±0,5-12,6±0,5, 5,89-5,73g/l, 3,2-3,45, 0,16-0,25, 1-1,9g/l, 28-23mg/l, 67-53mg/l, respectively.Regarding to microbiological analyses was found that during the clarification and filtration there was a regular decrease in microorganism loads of wines.It was found that the microbiological loads of wine are under 10 cfu/ml at the end of the membran filtration which was the last phase of filtration.