Rüzgar enerjisinin dünyada ve Türkiye'de kullanımı, Eskişehir merkezinin rüzgar değerlerinin incelenmesi
Wind energy usage in the world and in Turkey, the evaluation of wind values in downtown of Eskisehir
- Tez No: 244478
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerjisi, elektrik üretimi, Eskişehir, Wind energy, electricity production, Eskisehir
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Enerji, özellikle de elektrik enerjisi, insan hayatında tartışmasız bir öneme sahiptir. Elektrik enerjisiz bir yaşam, günümüz koşullarında neredeyse mümkün değildir. Bunun yanı sıra gelişen teknolojiye paralel olarak ortaya çıkan çağdaş gereksinimlerinden dolayı, gün geçtikçe artan elektrik enerjisi sarfiyatı, insanoğlunu yeni enerji kaynakları aramaya itmektedir. Yenilenebilir, temiz, ucuz bir enerji olan rüzgar enerjisi de bu yeni enerji kaynaklarına bir örnektir.Genel anlamda ?rüzgar enerjisi? konusunun incelendiği ve özelde ise Eskişehir örneğinin ele alındığı bu tez çalışmasında izlenilen yöntem; enerji, enerji türleri, rüzgar enerjisi ve bu enerjinin Dünya'da ve Türkiye'de kullanımı, rüzgar türbinleri ile ilgili teorik bilgiler vermek, bu bilgileri kullanarak Eskişehir merkezinin elektrik enerjisi ihtiyacının rüzgar enerjisi ile karşılanmasını araştırmaktır.Araştırma sonunda, Eskişehir merkezinde elde edilen rüzgar enerji potansiyelinin günümüz koşullarında ekonomik bir enerji santrali kurulması için yeterli olmadığı ve rüzgar enerjisi ile elektrik üretiminin sağlanamayacağı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no doubt that energy; especially electrical energy has big importance in our lives. It is almost impossible to survive without it. Beside, the energy consumption increasing day by day parallel to technological developments force, man to find new energy resources. Wind energy is also an example for these renewable, clean and cheap energy resources.The following method in this thesis, the wind energy in general and the Eskisehir example in particular; theoretic information about energy, kinds of energy, wind energy, the usage of wind energy in the World and in Turkey, wind turbines and the evaluation of wind values in downtown of Eskisehir.Consequently, wind energy potential is insufficient to set up an economic energy central to downtown of Eskisehir today, and electric production will not be got by wind energy due to low average annual wind speed (3-4 m/s) in Eskisehir.