Chemical profiling of ecstasy tablets
Ekstazi tabletlerinin kimyasal profillendirilmesi
- Tez No: 244585
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK MERDİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Kimya, Forensic Medicine, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ecstasy, MDMA, Chemical Profiling, Reductive Amination, GC-MS
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Ekstazi, bir amfetamin türevi olan 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA), içeren tabletlere verilen en popular isimdir. MDMA ilk olarak 1912 yılında Alman ilaç firması Merck tarafından, iştah bastırıcı geliştirmek için değil, kan durdurucu maddeleri oluşturmak için gereken maddelerin bulunması ve patentlenmesi sırasında sentezlendi. Bu çalışmada Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi kullanarak (GC-MS), Ocak 2005 ve Haziran 2006 tarihleri arasında yakalanan ve 100 adedi geçen yakalamalardan ele geçen tabletler arasında bir bağ kurmaya çalıştık. Bu çalışmadan önce yapılmış olan çalışmaları taranıp karşılaşılan safsızlıkların bir listesi oluşturularak, maddelerin ait olduğu sentezleme yöntemine göre kümeler oluşturuldu ve elde edilen safsızlıkları bu kümelere yerleştirilerek, incelenen örneğin hangi metot ile sentezlendiği tespit edilmeye çalışıldı. Ayrıca hiyerarşik küme analizi kullanılarak bu örnekler arasında ki ilişkide araştırıldı. Sonuç olarak incelenen ekstazi tabletleri iki ana grupta toplandı. Açıkça görüldü ki MDMA üretiminde en çok kullanılan yol indirgeyici aminleme reaksiyonudur. Ekstazi tabletlerinin kimyasal profillendirilmesi yasadışı laboratuar ağları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.Anahtar Kelimeler : Ekstazi, MDMA, Kimyasal Profillendirme, İndirgeyici Aminleme, GC-MS.
Özet (Çeviri)
Ecstasy is the most popular name which is given the tablets that are containing 3, 4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA), a derivative of amphetamine. MDMA was synthesized by the German pharmaceutical company Merck in 1912 in order find and patent pathways leading to haemostatic substances not develop an appetite suppressor. In this study it is tried to make a link between the tablets collected between January 2005 and June 2006 from the seizures exceeding 100 tablets, by using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS). Scanning the former studies of subject and making a list of the impurities encountered helped to construct a cluster according the synthesis route and with this cluster analysis conclusion of synthetic pathways made. Also using hierarchical cluster analysis links between the seizures are investigated. As a result ecstasy tablets were classified into different groups. It is apparent that most used method of synthesis is reductive amination in the production of MDMA. Chemical profiling of ecstasy tablets is providing intelligence on clandestine laboratory networks.