Logistics outsourcing and selection of third party logistics service provider (3PL) via fuzzy AHP
Lojisitk dış kaynak kullanımı ve üçüncü parti lojistik şirketinin (3PL) bulanık AHP yaklaşımıyla seçilmesi
- Tez No: 244704
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZALP VAYVAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üçüncü parti lojistik şirket seçimi, Bulanık AHP, 3PL, logistics service provider selection, fuzzy AHP, 3PL
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüz rekabetçi iş dünyasında, hızlı, doğru ve kesin kararlar verebilmek için karar destek araçlarına sahip olabilmek karar vericiler açısından oldukça önemlidir. Karar vericilerin karar vermekte zorlandığı alanlardan biri de lojistik dış kaynak kullanımında üçüncü parti lojistik şirketinin seçilmesidir. Üçüncü parti lojistik şirketinin seçimi karar vermede düşünülen ölçütler (kalite, maliyet, dağıtım zamanı) ele alındığında, zor ve zaman alıcı bir süreçtir. Aynı zamanda bu ölçütlerin birbirleriyle çelişen amaçlarının optimize edilmesi ve ortak amaca hizmet etme düzeyleri belirlenmesi ile karar verme süreci oluşturulmalıdır. Bu etkenler ve zorluklar düşünüldüğünde bu sürecin bir sistem tarafından desteklenmeden yönetilemeyeceği aşikârdır.?Tedarikçi seçimi? literatürde çokça kullanılmasına ve karar vericilere yardım etmek için birçok model ve metot geliştirilmesine rağmen, bu metotları kullanarak sistemsel bir yaklaşım getiren çalışma çok az bulunmaktadır.Bu tez ile birlikte, üçüncü parti lojistik şirketinin seçimi için analitik hiyerarşi sürecine (AHP) dayalı karar destek sistemi önerilecektir. Karar vermede etkili olacak kriterlerin aralarındaki ilişkilerin kesin ifadelerle belirtilemeyeceği düşünüldüğünde karar destek aşamasına bulanık mantık yaklaşımının dâhil edilmesi modelin daha güçlü olmasını doğuracak, sonuç olarak daha akılcı ve doğru çözümler üretmesine yardımcı olacaktır. Bulanık analitik hiyerarşi süreci ile kurulacak olan modeli test etmek için örnek bir şirkette uygulama yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In today?s competitive business world, it is extremely important for decision makers to have access to decision support tools in order to make quick, right and accurate decisions. One of these decision making areas is logistics service provider selection. Logistics service provider selection is a multi ? criteria decision making process that deals with the optimization of conflicting objectives such as quality, cost, and delivery time. If it is not supported by a system, this would be a complex and time consuming process.In spite of the fact that the term ?logistics service provider selection? is commonly used in the literature, and many methods and models have been designed to help decision makers, few efforts have been dedicated to develop a system based on any of these methods.In this thesis, logistics service provider selection decision support system based on the analytic hierarchy process (AHP) method which has been commonly used for multi ? criteria decision making problems is proposed. Inasmuch as it is believed that fuzzy concepts and usage of empirical data extend the capability of any modeling approach, integrating them into model will lead to a more powerful system. To validate choice of the Fuzzy AHP model and also to validate the conceptual design of logistics service provider selection decision support system, it is conducted a case study in an example company.