Bucakkışla bölgesinin (Karaman güneybatısı-Orta Toroslar) tektonik evrimi
Tectonic evolution of the Bucakkişla area (Southwest Karaman-Central Taurus)
  1. Tez No: 244845
  2. Yazar: TOLGA ESİRTGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR DİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Toroslar, Bozkır Birliği, Bucakkışla, Başkışla napı, Huğlu napı, Domuzdağ napı, Orojenik çökme, Middle Taurides, Bozkır Unit, Bucakkısla, Başkışla nappe, Huğlu nappe, Domuzdağ nappe, oregenic collapse
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bucakkışla bölgesinin tektonik evrimi ile ilgili olarak yapılan bu çalışmada, inceleme alanındaki Mesozoik ve Tersiyer yaşlı birimler ayırtlanmıştır. Triyas'tan Kretase'ye kadar değişen yaşlardaki Bozkır Birliği'ne ait birimlerin (Huğlu, Boyalı tepe, Korualan grupları) İç Toros Okyanusu'nda çökeldiği ve okyanusun kapanmasına bağlı olarak birimler arasındaki naplı yapının geliştiği düşünülmektedir. İnceleme alanında bu birimler arasında bindirmeler gelişmiş, en altta Başkışla napı, üzerinde Huğlu napı ve en üstte de Domuzdağ napının varlığı tespit edilmiştir.Bölgede Geç Kretase döneminde bindirmeli yapılar sunan bölge Oligosen öncesindeki orojenik çökmeye bağlı olarak eğim atımlı normal faylarla kesilmiştir. Bu çökme sonucunda küçük havzaların meydana geldiği belirlenmiştir. İnceleme alanındaki Oligosen yaşlı karasal birimin bu fayların düşen blokları üstünde, küçük gölsel havzalarda çökeldiği gözlenmiştir.Mesozoik yaşlı birimlerin paleontolojik inceleme sonuçlarına göre yaş konakları belirlenmiştir. Petrografik inceleme sonuçlarına göre de; tektonizma etkileri (özellikle Dedemli formasyonunda; breşleşme, çatlaklar, kırıklar, ikincil mineral oluşumları, silisleşmeler, kloritleşmeler, killeşmeler, zeolitleşmeler, talklaşmalar ve kataklazma) saptanmıştır. Tersiyer yaşlı birimlerde ise herhangi bir sıkılaşma veya deformasyon etkisi görülmemiştir.Bölgedeki birimlerin dokanakları faylıdır. Bu dokanaklar Mesozoik birimleri arasında bindirmeler şeklinde görülürken, Tersiyer ile Mesozoik birimleri arasında eğim atımlı normal faylar şeklinde geliştiği tespit edilmiştir. İnceleme alanının hemen doğusunda mevcut olan Miyosen çökellerinin burada mevcut olmaması ise Miyosen denizinin doğuya göre yüksekte kalan bölgeye ulaşamadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is related to tectonic evolution of Bucakkışla region, seperated Mesozoic and Tertiary aged units are distinguished. Triassic to Cretaceous aged formations belonging to Bozkır Unit (Huglu, Boyalıtepe and Korualan group) has been deposited on the inner Tauride ocean and then because of the oceanic closure, thrusting has been developed.In the studied area, from bottom to top Başkışla nappe, Huğlu nappe and Domuzdağ nappe can be seen. Compressional regime beginning in Late Cretaceous time has been changed to extensional regime before Oligocene time due to the orogenic collapse. As a result of this event same small basins have been developed. In the studied area, Oligocene aged terrestrial unit has been deposited on this small lacustrine basin.Paleontological reseach has been employed on the Mesozoic aged units. In the petrographic analyze we can see the tectonic effect expecially in Dedemli formation (e.g; breccia, joint, crock, cataclasis, secondary mineral processes comprising quartz- zeolite- talc- clorite alteration) but there can not be seen any deformation on Tertiary units.In the region, most of the contacts are tectonic. There are dip slip normal fault in between Tertiary and Mesozoic units while contact between Mesozoic units are seen as thrust fault.Miocene aged deposits which are seen in region further east, have not been evolved in the studred area due to non-marine advance.