Derslerde web günlüğü ve Viki'nin kullanımı ile ilgili üniversite öğrencilerinin görüşlerinin karşılaştırılması
The comparison of the opinions of the university students about the usage of blog and Wiki during their courses
  1. Tez No: 244967
  2. Yazar: ÜMMÜHAN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PETEK AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji Kabul ve Kullanımı Birleştirilmiş Modeli, Web Günlüğü (Blog), Viki, Unified Theory of Acceptance of Use of Technology, Blog, Wiki
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada web günlüğü (blog) ve vikinin algılanan yarar, algılanan kullanım kolaylığı, niyet, özyeterlik ve kaygı açısından aralarında farklılık olup olmadığı ve kullanım niyetleri incelenmiştir.Bu çalışmada karşılaştırmalı-nedensel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları, blog kullanan 77 ve viki kullanan 51 kişilik öğrenci grubu üzerinde yapılmıştır. Daha sonra Bilgisayar II dersi kapsamında öğrencilere 2 hafta blog, 3 hafta viki uygulaması yapılmış ve izleyen derslerde ölçekler uygulanmıştır. Araştırma grubunu bir vakıf üniversitesinin Türkçe, İlköğretim Matematik, Okul Öncesi Öğretmenliği bölümleri ve karma grup öğrencilerinden 92 kişi oluşturmaktadır. Verilerin analizi aşamasında betimsel istatistikler, bağımlı örneklemler için t-testi ve çoklu aşamalı regresyon analizi kullanılmıştır.Yapılan analizlerin sonucunda, algılanan yarar, algılanan kullanım kolaylığı, niyet, kaygı ve özyeterlik açısından viki ve blog karşılaştırıldığında aralarında vikinin lehine anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu değişkenlerle ilgili elde edilen değerler incelendiğinde öğrencilerin hem blogla hem de vikiyle ilgili olumlu görüşleri olmakla beraber, vikiyi daha yararlı ve daha kolay buldukları, kullanım niyetlerinin ve özyeterliklerinin de daha fazla olduğu görülmüştür. Öğrencilerin blog ve vikiyi kullanım kaygılarının ise çok az olduğu görülmüştür. Algılanan yarar ve özyeterlik değişkenleri birlikte blog ve vikinin kullanım niyetinin %71'ini açıklamaktadır. Bu değer yüksek düzeyde ve anlamlı bir ilişkiye işaret etmektedir. Algılanan yararın niyeti tek başına en yüksek düzeyde açıklayan değişken olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated whether there are differences among perceived usefulness, perceived ease of use, intention, self efficacy and anxiety of blog and wiki and intention to use of them.The comparative-causal research model was used in this study. The validity and reliability analysis of the scales were performed on a sample of 77 blog users and 51 wiki users. Then in Computer II course blog applications were completed in 2 weeks and wiki applications were completed in 3 weeks. The scales were implemented after applications were performed. The research group was consisted of 92 students from departments of Turkish Language Education, Elementary Mathematics Education, Early Childhood Education and Mixed Group students of Foundation University. In data analysis section descriptive statistics, dependent samples t-test and stepwise multiple regression analysis were used.The results of the study revealed that when the blog and wiki were compared in terms of perceived usefulness, perceived ease of use, intention, anxiety and self efficacy, significant differences were found in favor of wiki. When it was examined that the values about these variables, results showed that students were positive to blog and wiki and also revealed that students found wiki more useful and easier. and students had more intention and self efficacy to use. The results also showed that students had very little anxiety towards blog and wiki usage. Both perceived usefulness and self efficacy variables explain 71 % of blog and wiki usage. This value points to a very high and significant correlation. Percieved usefulness has been determined as the highest variable that could explain intention by oneself.