Öğretmen adaylarının öğrenme ortamlarındaki etkileşim tercihleri ve denetim odağı
Interaction preferences of teacher candidates in learning environments and locus of control
  1. Tez No: 244968
  2. Yazar: SELEN ERGÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KOÇAK USLUEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim Odağı, Etkileşim Tercihleri, Cinsiyet, Web Kullanım Düzeyi, Locus of Control, Interaction Preferences, Gender, Level of Web Use
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, öğretmen adaylarının, öğrenme ortamlarında etkileşim tercihleri ile bu tercihlerin cinsiyet, web kullanım düzeyi ve denetim odakları ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma grubunu, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi BÖTE bölümü 3. ve 4. sınıflarında okuyan 233 öğretmen adayı oluşturmaktadır.Veriler iki ölçme aracıyla toplanmıştır. Öğretmen adaylarının etkileşim tercihleri, araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket, denetim odakları da İhsan Dağ tarafından geliştirilen kontrol odağı ölçeği ile toplanmıştır. Etkileşim tercihleri anketi geliştirilirken, öğrenci-öğretmen, öğrenci-öğrenci, öğrenci-içerik etkileşimleriyle ilgili toplam altı soru sorulmuştur. Bu sorularla ilgili olarak yüz yüze, senkron, asenkron ve karma olmak üzere dört etkileşim tercihi sıralanmıştır. Öğretmen adaylarından bu etkileşim biçimlerini; en fazla tercih edilene bir, en az tercih edilene dört puan vermek üzere sıralamaları istenmiştir. Araştırma sonucunda, etkileşim tercihleri ile cinsiyet ve web kullanım düzeyi arasında ilişki olduğu bulunurken, etkileşim tercihleri ile denetim odağı arasında bir ilişki bulunamamıştır. Öğretmen adayları öğrenme ortamlarında gerek arkadaşları, gerek öğretmenleri gerekse dersle ilgili etkileşimlerinde yüz yüze ve karma etkileşimi birinci ve ikinci sırada tercih ederken, asenkron ve senkron etkileşim ise öğretmen adayları tarafından üçüncü ya da dördüncü sırada tercih edilmektedir. Dönüt alırken ve ders ile ilgili çalışmalarda erkeklerin asenkron etkileşimi, kızların karma etkileşimi birinci sırada tercih ettikleri belirlenmiştir. Sınav olurken senkron etkileşimin erkekler tarafından en fazla birinci sırada, ders kaynaklarından yararlanırken karma etkileşimin kızlar tarafından en fazla birinci sırada tercih edildiği bulunmuştur. Hem orta hem de ileri düzey web kullanıcılarının büyük çoğunluğu tarafından yüz yüze dönüt alma ile yüz yüze sınav olma şekli birinci sırada tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the interaction preferences of teacher candidates in learning environments and the relationship between these preferences and gender, level of web use and locus of control are investigated.Research group is composed of 233 teacher candidates who are third and fourth year students at department of computer education and instructional technologies of Ankara University, Gazi University, Hacettepe University and Yıldız Technical University. Data is collected by two types of surveying instruments. Interaction preferences of teacher candidates are collected by a survey developed by the researcher and locus of control is collected by the locus of control scale developed by İhsan DAĞ. While the survey of interaction preferences is being developed, 6 questions related to student-teacher, student-student and student-content interactions are asked in the aggregate. Regarding these questions, four types of interaction preferences, which are face to face, synchronous, asynchronous and mixed, are listed. Teacher candidates are required to set these interaction preferences in order by giving 1 point to the most preferred one and 4 points to the least preferred one. At the end of the research, while it is found that there is a relationship between the interaction preferences and gender and level of web use, any relationship between the interaction preferences and locus of control is not found. In the interactions with their friends, teachers and the course, teacher candidates are preferring face to face and mixed interactions at the first and second places; on the other hand, asynchronous and synchronous interactions are preferred at the third and fourth places by them.While the feedbacks are being taken and in the studies about the course, it is attained that males are preferring asynchronous interaction and females are preferring mixed interaction at the first places. It is also found that during the examination, synchronous interaction is being preferred at the first place mostly by males and at the time of using resources corresponding to the course, mixed interaction is being preferred mostly by females. Face to face feedback taking and face to face examination method are preferred at the first places by the great majority of both intermediate and advanced level of web users.