Sayısal uçurumun üniversite öğrencilerinin demografik özelliklerine göre incelenmesi
Investigate of digital divide related to university students? demographic characteristics
- Tez No: 244969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KOÇAK USLUEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sayısal uçurum, BİT okuryazarlığı, BİT, Digital divide, ICT literacy, ICT
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, sayısal uçurumun erişim, kullanım ve okuryazarlık göstergeleri ile cinsiyet, gelir düzeyi, anne-baba eğitim durumu gibi demografik ve sosyoekonomik değişkenlerle ilişkisinin incelendiği ve sayısal uçurumun azaltılmasında eğitimin rolünün irdelendiği betimsel ve ilişkisel bir çalışmadır. Bu amaçla, öğrencilerin demografik ve sosyoekonomik özelliklerinin, bilgi ve iletişim teknolojilerine (BİT) erişimleri, BİT kullanım amaçları ve BİT okuryazarlık düzeyleri ile ilişkisi araştırılmıştır.Veriler, Ankara ilinde bulunan Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde 2008-2009 öğretim yılında hazırlık sınıfı ve birinci sınıfa devam eden 822 öğrenciden araştırmacı tarafında geliştirilen kişisel bilgi formu, BİT erişim ve kullanım anketi; BİT kullanım amacı ölçeği ve BİT okuryazarlık testi aracılığıyla toplanmıştır.Araştırma sonucunda kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre BİT'i akademik amaçlı olarak daha çok kullandıkları belirlenmiştir. Buna karşılık, erkek öğrencilerin BİT okuryazarlık testi puanlarının kız öğrencilere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca gelir düzeyi arttıkça BİT'e erişimde ve BİT'in eğlence ve günlük amaçlı kullanımında artış olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, anadolu lisesinden mezun olan öğrencilerin genel lise, süper lise ve öğretmen lisesinden mezun olan öğrencilere göre BİT okuryazarlık testi puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive and relational study which investigates digital divide indicators such as access, usage and literacy, and students? demographic and socioeconomic characteristics such gender, their schools who graduated from, income level and education level of parents. The role of education on the abatement of digital divide is also examined. With this aim, the relationship between demographic and socioeconomic characteristics of the students; their access to information and communications technologies (ICT), their aims of ICT usage and their ICT literacy level is examined.Data has been gathered on 2008-2009 education year by applying the personnel information survey, survey of ICT access and usage; scale of ICT usage purpose and ICT literacy test, which was developed by the researcher, on 822 preparatory class and first class students studying at Beytepe Campus of Hacettepe University in Ankara.As a result of the study It was determined that female students use ICT for more academic purposes than male students. On the other hand, ICT literacy test scores of male students are higher than that of female students. Furthermore, it was determined that access to ICT and usage of ICT for entertainment and daily purposes changed with the higher income level. Besides, it is found that students who graduated from anatolian high schools are higher ICT literacy scores than students who graduated from general, super and teacher high schools.