Gökova Körfezi sedimentlerinde radyoaktif polonyum değişiminin derinliğe göre incelenmesi
The Investigation of radioactive pollonium variation with the depth in the sediments of Gökova Bay
  1. Tez No: 77509
  2. Yazar: NACİ ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gökova, sediment, alfa radyoaktivitesi, Gökova, sediments, alpha radioactivity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET GÖKO VA KÖRFEZİ SEDİMENTLERİNDE RADYOAKTİF POLONYUM DEĞİŞİMİNİN DERİNLİĞE GÖRE İNCELENMESİ ÇALIŞKAN, Naci Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güngör YENER Mayıs 1998, 40 sayfa Bu çalışmada, Gökova Körfezi'nde beş ayrı istasyondan alman sediment örneklerinde Po-210 konsantrasyonu elektrokimyasal depozisyon yöntemi ve alfa sayımı ile saptanmıştır. Bu bölgede üç termik santralın bulunması ve Ege denizinde benzer bir çalışmanın daha önce yapılmamış olması, çalışmanın önemini artırmaktadır. Yapılan ölçümlerde, ören yakınlarında diğer bölgelere nazaran yaklaşık iki kat daha fazla Po-210 içeriği saptanmıştır. Bu bölge, hemen kıyıda bulunan Kemerköy Termik Santralı ve 16 km kuzeyde yer alan Yeniköy Termik Santralı'nın kirlilik bulutlarının etki alanında yer almaktadır. Ayrıca örneklerin derinliğe bağlı olarak incelenmesinde en fazla Po- 210 birikimi yüzey sedimentlerinde saptanmıştır. Aktivite 10 cm derinlikte yaklaşık yarı yarıya azalmaktadır. Daha derinlerde ise aktivitenin yaklaşık sabit kaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT THE INVESTIGATION OF RADIOACTIVE POLONIUM VARIATION WITH THE DEPTH IN THE SEDIMENTS OFGÖKOVABAY ÇALIŞKAN, Naci MsC in Physics Supervisor; Prof. Dr. Güngör YENER May 1998, 40 pages The Po-210 content in sediment samples taken from five different stations in Gokova Bay has been determined by electro-chemical deposition and alpha counting. Since there exist three coal fired power plants in this area and there isn't any similar work performed before, the importance of the subject is increased. In the measurements at the stations near Ören the Po-210 contents were observed to be almost twice higher than the ones at the other stations. It is because the region is under the influence of waste clouds of Kemerköy plant and also of Yeniköy plant which is on the coast and about 16km north of these stations. The variation of polonuim deposition with the depth in the sediment cores was also invastigated. Maximum deposition was observed in the surface sediments, Po-210 activity has decreased almost halfway at the depth of 10cm and stayed approximately constant in deeper samples.