Çiğ süt örneklerinden izole edilen pseudomonas bakterilerinin antagonistik aktivitelerii
The antagonistic activities of pseudomonas bacteria isolated from the raw milk samples
  1. Tez No: 245132
  2. Yazar: HATİCE BEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN YUVALI ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomonas, İzolasyon, Laktik asit bakterileri, Antimikrobiyal aktivite, Pseudomonas, Izolation, Lactic acid bacteria, antimicrobial activity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırmada P.fluorescens ssp .indologenes, P. vesicularis, P, luteola, P. paucimdolis ve P. aeruginosa türlerine ait toplam 15 adet suş kullanılmıştır. Suşlar farklı çiğ süt örneklerinden izole edilmiştir ve Analitik Profil İndeksin (API 20 NE) kullanımı ile tanımlanmışlardır. Araştırmada, Pseudomonas spp. Suşlarının bazı patojen ve kontaminant test bakterileri (Bacillus subtilis RSKK 244, Bacillus subtilis 1404, Bacillus subtilis 2362, Salmonella 21.3, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Shigella sonnei RSKK 877, Staphylococcus epidermidis, Bacillus thurigiensis, Bacillus megaterium RSKK 5117, Bacillus cereus 863, Staphylococcus aereus Koag (+), Escherichia coli ATCC 35218) üzerindeki genel inhibisyon etkileri agar difüzyon metodu ile incelenmiştir. P. aeruginosa ve E. coli bakterilerinin Pseudomonas suşlarının antimikrobiyal aktivitesinden daha fazla etkilendikleri tespit edilmiştir. Pseudomonas suşlarının bazı laktik asit bakterileri (Lactobacillus acidophilus ATCC 53103, L. planterum ATCC 20246, L. helveticus 75.L. L. fermentum DSMS 23271, Z.20.L L. brevis, L. acidophilus ATCC 4346) üzerinde agar difüzyon metodu kullanılarak antimikrobiyal etkileri incelenmiştir. Pseudomonas suşlarının laktik asit bakterileri üzerinde antimikrobiyal etki gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak laktik asit bakterilerinin Pseudomonas suşları üzerinde önemli ölçüde inhibisyon etki gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, a total of fifteen strains belonging to P.fluorescens ssp .indologenes, P. vesicularis, P, luteola, P. paucimdolis ve P. aeruginosa were analysed. Strains were isolated from different raw milk and identified Analytical Profile Index (API 20 NE). The general inhibition of Pseudomonas isolates on pathogenic and contaminated test bacteria (Bacillus subtilis RSKK 244, Bacillus subtilis 1404, Bacillus subtilis 2362, Salmonella 21.3, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Shigella sonnei RSKK 877, Staphylococcus epidermidis, Bacillus thurigiensis, Bacillus megaterium RSKK 5117, Bacillus cereus 863, Staphylococcus aereus Koag (+), Escherichia coli ATCC 35218) were investigated by using agar diffusion method. From the results, it was determinated that P. aeruginosa and E. coli were significantly inhibited by Pseudomonas strains. Antimicrobial effects of Pseudomonas strains on some lactic acid bacteria (L. acidophilus ATCC 53103, L. planterum ATCC 20246, L. helveticus 75.L. L. fermentum DSMS 23271, Z.20.L L. brevis, L. acidophilus ATCC 4346) were investigated by using agar diffusion method. It was determinated that Pseudomonas strains had showed antimicrobial effect on lactic acid bacteria. However, it was found that lactic acid bacteria had significantly high inhibition effect on Pseudomonas strains.