Topraktan izole edilmiş mikroorganizmalar ile farklı koşullarda bakır giderimi
Copper removal at different conditions with the microorganisms izolated from soil samples
- Tez No: 245475
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ağır metaller, Bakır biyogiderimi, Bakıra dirençli mikroorganizmalar, Heavy Metals, Copper bioremoval, Copper resistant microorganisms
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Sanayileşmenin doğal bir sonucu olarak ağır metal içerikli sanayi atıkları, çevreyi özellikle de su kaynaklarını kirletmektedir. Ağır metaller besin zincirine girerek canlı dokularda birikebilmekte, bu şekilde insanlara kadar ulaşabilmektedirler. İnsan ve çevre sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturan ağır metallerin gideriminde mekanik ve kimyasal yöntemler kullanılmakla birlikte bu yöntemlerin ekonomik olmaması ve yeterli düzeyde filtrasyon sağlamaması nedeniyle son yıllarda mikroorganizmaların kullanımı tercih edilmektedir.Bu çalışmada, Kocaeli'nin Darıca ilçesinde yüksek metal içerikli bölgelerden alınan beş adet toprak örneğinden bakır gideriminde kullanılabilecek mikroorganizmalar izole edilmiştir. İzole edilen saf ve karışık kültürlerin bakır giderim kapasiteleri araştırılmış, en iyi bakır giderimi yapan iki izolat (N c ve N a) seçilerek sıcaklık, pH ve farklı bakır konsantrasyonlarının izolatların üreme ve bakır giderim kapasiteleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Üç farklı pH, sıcaklık değeri ve yedi farklı bakır konsantrasyonunu ile çalışılarak bakır gideriminin en yüksek olduğu konsantrasyon aralığı belirlenmiştir. Kültürlerdeki bakır giderimi atomik absorbsiyon spektrofotometresi kullanılarak tayin edilmiştir. Her iki izolatın yüksek bakır giderimi gerçekleştirdiği konsantrasyon aralığı 10-20 mg/L olarak belirlenmiş, N c için en yüksek bakır giderimi pH 6,8'de %82, 30°C'de %85 olarak ölçülmüştür. N a için en yüksek bakır giderimi pH 6,8'de %75, 30°C'de %91 olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pollution of environment, especially water resources with heavy metals is a natural consequence of industrialization. Heavy metals accumulate in living tissues by means of food chain, in this way they arrive to human beeings. Mechanical and chemical techniques are used for the removal of heavy metals creating great danger in terms of human and environmental health. Because of the fact that there is a lack of adequate filtration with those techniques, also they are expensive, use of microorganisms have been preferred for metal removal in recent years.In this study, microorganisms were insulated from five different soil samples taken from the different locations of Darıca district of Kocaeli, which are thought to be highly contaminated with heavy metals. Copper removal capacities of pure and mixed cultures were investigated and two izolate (N c and N a) with high copper removal capacity were sellected for further studies. Effect of there different pHs, temperatures and seven different copper concentration were tested optimum pH, temperature and copper concentration for high bioremoval efficiency was determined. Change in copper concentration was monitored by using atomic absorbtion spectrophotometer. Range of copper concentration between 10-20 mg/L was found to be suitable for high rate of removal, highest bioremoval with an efficiency of 82 % was obtained at pH 6,8 and 85 % at 30°C with N c. N a showed 75 % of highest copper removal efficiency at pH 6,8 and 91 % at 30°C.