7. ve 9. sınıf öğrencilerinin oran ve orantı konusundaki kavram yanılgıları
Seventh and nineth grade students? misconceptions about ratio and proportion
  1. Tez No: 245751
  2. Yazar: İBRAHİM ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Oran ve Orantı, Kavram Yanılgıları, Ratio and proportion, misconceptions
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırma; ilköğretim 7. sınıf ve ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin oran veorantı konusundaki kavram yanılgılarını belirlemek ve sınıf ilerledikçe buyanılgılarda azalmanın olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmaya, Konya ilinin merkez ilçeleri ve Seydişehir ilçesinde rasgele seçilen 10ilköğretim ve 10 ortaöğretim okulundan toplam 1035 öğrenci katılmıştır.Her iki sınıf düzeyinde ayrı ayrı hazırlanan teşhis testleri öğrencilereuygulanmış ve elde edilen veriler sonucunda; öğrencilerin oran ve orantı konusundayanılgılara sahip oldukları tespit edilmiştir. Oran ve orantının tanımı ile ilgili bilgieksiklerinin olduğu, oran ile kesir sayısı ve bölme işlemini karıştırdıkları, orantınınözellikleri ile ilgili yanılgılara sahip oldukları, verilen orantı problemlerinde orantıçeşitlerini belirleyemedikleri, doğru ve ters orantı problemlerinin çözümündezorlandıkları gözlenmiştir. Her iki sınıf öğrencilerinin de; ?Her kesir sayısının biroran olduğu? düşüncesinde yoğunlaştıkları belirlenmiştir. Ayrıca teşhis testlerindenelde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında oran ve orantı konusunda ilköğretim 7.sınıfta görülen yanılgıların ortaöğretim 9. sınıfta azalarak da olsa devam ettiği tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine 7th grade primary and 9th grade secondaryschool students? misconceptions about ratio and proportion. It also tries to and findout any differences for both of the grades with establishing any decline in themisconceptions. Total of 1035 students are chosen randomly from 20 different (10primary and 10 secondary) schools.Specifically prepared diagnostic tests have been used for determining bothgrades students? misconceptions. Results revealed that both groups of the studentshave misconceptions about ratio and proportion. It is observed that the students havelack of information about the definitions of ratio and proportion. They confuse theconceptions of ratio with fraction, digit and division. They have misconceptionsabout the point of ratio. They are not able to modify the sort of proportion in thegiven problems. They have difficulties in solving problems about direct and inverseproportions. It is also observed that both of the grades students have a misconceptionas ?Each fraction digit is a ratio?. It is also found that misconceptions of 7th gradestudents have been decreased and some of them lasted at 9th grade in secondaryschool.