Fen öğretiminde rubrik kullanma eğitiminin öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeye ilişkin görüş ve uygulamalarına etkisi
The effect of use of the rubric trainnig in science education on teacher perceptions and applications regarding measurement and evaluation
- Tez No: 245757
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AFYON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif ölçme değerlendirme, Rubrik, Öğretmen görüşleri, Alternative testing and evaluation, Rubric, Views of teachers
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, fen öğretiminde rubrik kullanma eğitiminin öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeye ilişkin görüş ve uygulamalarına etkisini tespit etmek ve rubrik eğitimi vererek öğretmenlere rehberlik etmek amacıyla yapılmıştır.Araştırma 2 aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada rubrik kullanma eğitiminin etkililiğini test etmek için ön-test son-test kontrol gruplu deneme modeli kullanılmıştır. İkinci aşamada ise; betimsel araştırma modellerinden genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Rubrik kullanma eğitimi uygulamasına katılan ve katılmayan öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme yöntemlerine ve rubriklere ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmak amacıyla görüşme tekniği uygulanarak görüş ve düşünceleri üzerinde nitel analiz uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Konya Seydişehir ilçesinde bulunan 7 ilköğretim okulundaki 10 fen ve teknoloji öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda veri toplamak amacıyla anket ve görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin toplanması aşamasında konuyla ilgili kaynaklar incelendikten sonra, Seydişehir ilçe merkezindeki 7 ilköğretim okulunda görev yapan 10 fen ve teknoloji öğretmeninin ölçme ve değerlendirme teknikleri ile rubrikler hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla 2 bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır ve görüşmeler yapılmıştır.Anket çalışması sonucunda elde edilen veriler, istatistikî olarak (?Mann-Whitney U? analizi) değerlendirilmiştir. Görüşmeler betimsel bir yaklaşımla analiz edilerek nitel analiz yöntemi uygulanmıştır. Anket uygulaması ve görüşme yapılan fen ve teknoloji öğretmenleri alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerine karsı olumlu görüş bildirmişlerdir. Buna ek olarak, alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanma konusunda yasadıkları zorlukların başında zaman darlığı, kaynak yetersizliği ve sınıfların kalabalık olması olarak belirtmişlerdir.Yürütülen rubrik kullanma eğitimi öğretmenlerin hem alternatif ölçme değerlendirmeye ilişkin görüşlerini hem de rubriklere ilişkin görüşlerini olumlu yönde etkilemiş ve buna bağlı olarak Uygulama aşamasında karşılaştıkları güçlüklere çözüm önerileri getirmelerine yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared and conducted in order to reveal the affect of rubric use on science teaching, to find out the teachers? point of views and their practice upon rubric use in testing and evaluation, and also to guide teachers by lecturing them about the application of rubric.The research has been realized in two stages. In the first stage, an experimental type consisting of pre-test & final-test control groups has been used in order to test the effectiveness of the lectures of rubric use. In the second stage, however; general scanning model out of descriptive searching models has been implemented. Qualitative analysis method has been applied by interviewing to reveal the views of the teachers who attended the lectures and also the views of the teachers who did not attend the courses on rubrics and testing & evaluation techniques.The research is a descriptive study in the model of scanning. The sampling of the research is constituted of 10 science and technology teachers from 7 different primary schools in Seydişehir, (Konya). Survey and interview forms have been used to collect data in the direction of the aim of the research. In the stage of the data collection, after the sources about the research subject have been analyzed, a survey which is consisted of 2 separate parts was conducted and interviews were held with 10 science and technology teachers from 7 different primary schools in Seydişehir to take their views about the application of rubric and other testing and evaluation techniques.The data derived from the survey has been evaluated statistically (?Mann ? Whitney U? analysis). The interviews have been analyzed with a descriptive approach and qualitative analysis method has been applied. The application of the survey and the views of the science and technology teachers have revealed a positive result upon the alternative testing and evaluation techniques. In addition, they emphasized and classified that the difficulties they experienced during the applications of alternative testing and evaluation techniques are the pressure of time, source deficiency and the crowd of the classrooms.The conducted lecture about the application of rubric not only affected the views of the teachers positively on behalf of the use of alternative testing and evaluation techniques but also it made a positive influence on rubric use. In accordance with this, it helped to propose solutions to the difficulties they experienced during the stage of the application.