Fen ve teknoloji dersinin ölçme ve değerlendirmesine ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher opinions about testing and evaluation of science and technology lesson
- Tez No: 245758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN YAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif ölçme değerlendirme teknikleri, Fen ve teknoloji dersi, Öğretmen görüşleri, Science and technology lesson, alternative assessment, teacher opinions
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, fen ve teknoloji dersinin ölçme ve değerlendirmesine ilişkin öğretmenlerin görüşlerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma Şanlıurfa ilinin Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerinde bulunan 24 ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin ölçme değerlendirme hakkındaki görüşlerini belirlemek için görüşme formu hazırlanmıştır.Bu görüşmeler 2008-2009 Eğitim öğretim yılı 2. yarıyılında Şanlıurfa'nın Viranşehir ve Ceylanpınar ilçelerine bağlı 24 İlköğretim okulunda 2 aylık sürede 30 Fen ve teknoloji öğretmenine uygulanmıştır.Araştırma sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:1. Öğretmenler ölçme değerlendirmenin öğretim sürecini tamamlayan bir öğe olduğu belirtmişlerdir.2. Öğretmenlerin daha çok yazılı performans, proje görevi, ürün dosyasını tercih ettikleri diğer alternatif yöntemlere ise başvurmadıkları görülmüştür.3. Ölçme değerlendirme tekniği seçerken öğrenci seviyesine uygun, eldeki malzemelerle yapılabilen etkinlikler olmasına dikkat edildiği sonucuna varılmıştır.4. Öğretmenlerin üniversitelerden teorik bilgilerle mezun oldukları, öğretmenlik yaparken uygulamada sorun yaşadıkları ve bu nedenle uygulama ile ilgili hizmet içi eğitimin gerekliliği belirlenmiştir.5. Alternatif ölçme değerlendirmenin öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasını, öğrenci katılımını ve objektif değerlendirme sağladığı ve ezberciliği önlediği bunun yanı sıra maddi imkânsızlıklar, zamanın yetersizliği, sınıf mevcutlarının kalabalık olması, form kalabalığı vb. gibi olumsuz yönlerinin de olduğu belirtilmiştir.6. Öğretmenlerin kullandıkları ölçme değerlendirme tekniklerinde karşılaştıkları güçlükler hakkındaki görüşleri değerlendirilmiş ve ailelerin ilgisizliği, çocukların okulda ve evde çalışma ortamlarının bulunmaması gibi sonuçlara ulaşılmıştır.7. Öğretmenlerin alternatif ölçme teknikleri ile ilgili önerileri değerlendirildiğinde; öğretmenlerin serbest bırakılmasının, birçok form doldurmak zorunda kalmamaları, alternatif ölçme değerlendirme ile ilgili bilgilendirmeye ihtiyaç duydukları ülke genelinde uygulanan sınav seviyesinin öğrencilerin bulunduğu koşulları dikkate alınarak esnetilebilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to research teachers? opinions about testing and evaluation of science and technology lesson. Study was performed at borough of Şanlıurfa, Viranşehir and Ceylanpınar, also an observation form was prepared to determine the teachers? opinions about testing and evaluation.The interviews were made in the second term of 2008-2009 with 30 teachers for 2 months at 24 different primary schools in Viranşehir and Ceylanpınar.The result of the research1. The teachers determine that testing and evaluation is one of the most important part of teaching process2. It is seen that, the teachers mostly prefer written exams, performance, projects and portfolious, but they didn't prefer other alternative assesments..3. While selecting the techniques of testing and evaluation, students? level, the materials and the activities suitable with these materials are being considered carefully.4. It is seen that the teachers graduated from the university with some basic knowledge, they lack of experience and they live some problems, so the necessity of in-service training is determined.5. Alternative assessments require students to perform, create, produce, or do something, and focus on processes as well as products. On the other hand, its? practicality tend to be lower, that is, alternative assessments are time consuming and not economical.6. The problems teachers live during the process of testing and evaluation were talked and determined the indifference of the families and lack of suitable atmosphere to study for students.7. If the offers of the teachers are taken into account, they should be free while asses their students, shouldn?t have to fill out lots of blanks. In addition to these the need of the information about alternative assessment is stressed.