Norbornadien kısımları içeren güneş ışığına duyarlı poliamit temelli polimerlerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of photoresponsive polymers containing norbornadiene moieties
- Tez No: 245761
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜLCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: norbornadien, kuadrisiklan, enerji depolaması, solar enerji, fotokimyasal değerlik izomerleşmesi, poliamit, ışığa duyarlı polimer, norbornadiene, quadricyclane, stored energy, solar energy, photochemical valence isomerization, polyamide, photoresponsive polymer
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu tez kapsamında norbornadien kısımları içeren poliamit temelli ışığa hassas polimerlerin sentezlenmesi amaçlandı. Bu amaç için önce dimetil 2,5-norbornadien-2,3-dikarboksilat sentezlendi. Dimetil 2,5-norbornadien-2,3-dikarboksilat aromatik ve alifatik diaminlerle kopolimerleşme reaksiyonuna sokuldu. Alifatik amin olan 1,2-diaminoeten ile kopolimer oluşturuldu. Oluşan polimerin ışıkla etkileştirilerek valas izomerleşmesi sağlandı. Aromatik aminlerle bir kopolimer oluşumu başarılamadı.Sentezlenen bileşiklerin karakterizasyonu 1H-NMR, ve FT-IR spektroskopisi ile TGA yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it has been aimed the synthesis of new photoresponsive polymer based on polyamide containing norbornadiene (NBD) moieties. For this aim, first, dimethyl 2,5-norbornadiene-2,3-dicarboxylate is synthesized. Then dimethyl 2,5-norbornadiene-2,3-dicarboxylate is reacted with aromatic and aliphatic diamines. It is made a copolymer with 1,2-diaminoethan that is aliphatic amine. Synthesized this copolymer is given valance isomerization with light. It isn?t made any copolymer wiht aromatic diamines.Synthesized compounds are characterized by 1H-NMR and FT-IR spectroscopy, and TGA.