Atıksulardan Cr+6 iyonunun sentetik ve doğal maddeler kullanılarak adsorpsiyonla giderimi
Removal of Cr+6 ion from wastewater by adsorption using synthetic and natural materials
  1. Tez No: 246050
  2. Yazar: HAMDİ MIHÇIOKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM PEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, krom, aktif karbon, zeolit, alumina, Adsorption, chromium, activated carbon, zeolite, alumina
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada kuvvetli bir yükseltgen ayrıca kanserojen ve mutajen olan + 6 değerlikli krom (Cr+6)'un atıksulardan adsorpsiyon yöntemi ile giderimi araştırılmış ve Cr+6'nın indirgenerek çöktürülüp ortamdan alınması yöntemi ile giderim verimleri açısından karşılaştırılmıştır.Yapılan çalışmalarda adsorpsiyon kolonlarının optimum koşulları araştırılmış ve en uygun koşullar tespit edilerek sentetik ve doğal endüstriyel atıksular bu koşullar altında adsorpsiyon kolonlarından geçirilmiştir.Farklı kolon dolgu maddeleri ile Cr+6'nın giderimi için incelenen parametreler; pH, akış hızı, başlangıç Cr+6 konsantrasyonu ve dolgu maddesi miktarıdır. Ayrıca farklı kolon dolgu maddelerinden elde edilen verilerle Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermleri oluşturulmuş ve verilerin bu izotermlere uygunluğu araştırılmıştır.Çalışmalar sonucunda aktif karbon, zeolit ve alumina dolgu maddeleri için elde edilen maksimum Cr+6 giderim verimleri sırasıyla, %98, %68, %57' dir.Yapılan çalışmalar neticesinde aktif karbon dolgulu kolon ile istenilen deşarj standartları sağlanmış fakat diğer kolon dolgu maddeleri, arıtma için yeterli görülmemiştir. Ayrıca Cr+6'nın Cr+3'e indirgenerek çöktürülüp ortamdan alınması metodunda, adsorpsiyonla Cr+6 giderim yöntemine göre daha fazla verim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the removal of chromium (VI), a strong oxidant and also carcinogen and mutagen, from waste water using adsorption process was investigated, and the adsorption of Cr+6 was also compared from the point of removal efficient by the method of abolishing Cr+6 reduced and precipitated.The optimal conditions of adsorption columns were examined, and synthetic and natural industrial wastewater was passed through these columns after the determination of appropriate conditions.Studied parameters to remove Cr+6 based on the column filling materials were: pH, flow rate, initial concentration, and the amount of the filling material. In addition to these parameters, for each column filling material, Langmuir and Freundlich adsorption isotherms were constructed accuracy of the column filling materials to these isotherms were studied.As a result of these studies, maximum removing yield of Cr+6 for activated carbon, zeolite and alumina were found respectively; 98%, 68%, and 57%.Consequently, intended discharge standards were provided with the activated carbon column. However, the other column filling materials were not found sufficient for the treatment. Also, the obtained yield in the process of precipitated Cr+6 to Cr+3 was found more efficient compared to the process of removing Cr+6 by adsorption.