Çeşitli besin kaynaklarının Trichogramma turkestanica (Hymenoptera: Trichogrammatidae) ve Bracon hebetor'un (Hymenoptera: Braconidae) bazı biyolojik özellikleri üzerine etkisi
Effects of different food sources on some biological properties of Trichogramma turkestanica (Hymenoptera: Trichogrammatidae) and Bracon hebetor (Hymenoptera: Braconidae)
  1. Tez No: 246083
  2. Yazar: NURTAÇ ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN Ş. TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bracon hebetor, Trichogramma turkestanica, besin, ömür uzunluğu, döl verimi, Bracon hebetor, Trichogramma turkestanica, food, longevity, fecundity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada yumurta parazitoiti Trichogramma turkestanica (Hymenoptera: Trichogrammatidae) ve larva parazitoiti Bracon hebetor'un (Hymenoptera: Braconidae) ömür uzunluğu ve döl verimi üzerine çeşitli besin kaynaklarının etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla melas, çeşitli bitkilere (karahindiba, köpek papatyası, ballıbaba, söğüt, erik) ait çiçekler ve farklı karbonhidrat (bal, pekmez, kuru üzüm, glikoz şurubu, sakkaroz şurubu) ve protein (yumurta sarısı emüsyonu) kaynakları kullanılmıştır.En yüksek döl verimi, her iki türde de sakkaroz şurubu ve yumurta sarısı bal karışımı ile beslenen bireylerde görülmüş, en düşük döl verimi ise B. hebetor'da erik ve karahindiba çiçekleri ile beslenen bireylerde olurken, T. turkestanica'da bal ve erik çiçekleri ile beslenen bireylerde olmuştur. Ayrıca melas her iki türün bireylerinde de döl verimini artırmıştır.En fazla ömür uzunluğu B. hebetor dişilerinde nemlendirilmiş kuru üzüm, sakkaroz ve glikoz şurupları ve balla, B. hebetor erkeklerinde karahindiba çiçekleri, nemlendirilmiş kuru üzüm ve balla beslenenlerde olmuş, en kısa ömür uzunluğu ise her iki eşeyde de melas ve suyla beslenenler ile besinsiz bırakılanlarda olmuştur. T. turkestanica dişilerinde en fazla ömür uzunluğu balla beslenenlerde, en az ömür uzunluğu yine melas ve suyla beslenenler ile besinsiz bırakılanlarda olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of different food sources on longevity and progeny production of Trichogramma turkestanica (Hymenoptera: Trichogrammatidae) and Bracon hebetor (Hymenoptera: Braconidae) were studied. Beet molasses, flowers from different plants (dandelion, dog-fennel, death nettle, willow, plum), different carbohydrate (honey, grape molasses, raisins, glucose and sucrose syrups) and protein (egg yolk emulsion) sources were used for this purpose.The highest fecundity for both of parasitoids were shown when they fed with sucrose syrup and emulsion of egg yolk mixed with honey and the lowest when they had access to the flowers of plum and dandelion for B. hebetor, the flower of plum and honey for T. turkestanica. Beet molasses caused an increase in the fecundity of both parasitoids.B. hebetor females lived the longest when they had access to raisins, sucrose, glucose syrup and honey, and shortest when they had access to water, molasses and without food alone. B. hebetor males lived the longest when they had access to wet raisins, dandelion and honey, and the shortest when they had access to water, molasses and without food. T. turkestanica females lived the longest with honey and the shortest with water, molasses and without food.