Sonsuz serilerin mutlak matris toplanabilme metodları
Absolute matrix summability methods of infinite series
  1. Tez No: 246155
  2. Yazar: AHMET KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Toplanabilirlik, matris yöntemi, Mutlak toplanabilirlik, Riesz ortalama yöntemi, Dizi uzayları, Summability, matrix method, Absolute summability, Riesz method, Sequence spaces
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, Toplanabilme teorisinin Matematikteki yeri ve öneminden bahsedilmiş, toplanabilmenin tarihçesine değinilmiştir.İkinci bölümde, çalışma boyunca kullanılacak temel tanım ve teoremler verilmiştir.Üçüncü bölümde, olmak üzere pozitif dizisi için toplanabilme çarpanı kullanılarak elde edilen sonsuz bir serinin toplanabilmesi ile ilgili teoremler ispatlanmıştır. Son olarak bu konuyla ilgili üç sonuç verilerek çalışmanın amacı desteklenmiştir.Son bölümde de, bilinen tanımını genelleştiren bir tanım verilmiştir. Bu tanım kullanılarak daha önce ispatlanmış üç teorem genelleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of four chapters.In the first chapter, it is talked about the area and importance of the summability and mentioned the history of the summability.In the second chapter, basic definitions and the theorems that will be used throughout the study have been given.In the third chapter, for and positive sequence , the theorems about summability of an infinite series obtained by using a summability factor are proved.Finally the aim of the study is supported by giving three corollaries.In the final chapter, a definition which generalizes the definition of the known summability is given and three theorems have been generalized by using this definition.